Középkorú értelmiségi nők lovagolnák meg A szürke ötven sikerét

.konyvesblog. | 2014. november 10. |

article-2171334-14002997000005DC-867_468x286 (1).jpg

E.L. James mamipornójának elsöprő sikere megváltoztatta a magánkiadású könyvekkel kapcsolatos sztereotípiákat, az e-könyv-piacot pedig valósággal elárasztották a negyvenes-ötvenes, magasan iskolázott hölgyek alkotásai.

A magánkiadású könyvek korábban ritkán értek el sikert, ezért aztán elég sok előítélet alakult ki azokról a tanulatlan, tehetségtelen hobbifirkászokról, akik (utolsó esélyként) ezt a formáját választják a publikálásnak. Aztán jött E.L. James és Az 50 árnyalat-trilógia, melyből több mint százmillió példány kelt el világszerte. A könyvpiac addigi lassú átalakulása pedig azóta megállíthatatlanná vált.

Bár James könyvei a rajongás mellett rengeteg viszolygó kritikát is kaptak, mégis reményt adtak sok szerzőnek, akik addig csak az asztalfióknak írtak. Ma a magánkiadású e-könyv írók nagy része (65%) nő, akiknek mintegy kétharmadát a negyven-hatvan év közötti korosztály teszi ki - a maradék egyharmad csaknem egésze pedig hatvan év feletti. Meglepően nagy részük (44%) rendelkezik felsőfokú végzettséggel, további egyharmaduknak pedig középfokú végzettsége van.

A magánkiadás koronázatlan királynői

E.L. James: A szürke ötven árnyalata

Mamipornóját, vagyis a milliárdos Christian Grey és az ártatlan Anastasia Steele erotikus kalandjainak történetét 2011-ben adta ki e-bookon és nyomtatva egyaránt. Mára több mint százmillió példány kelt el a trilógiából világszerte, az első részből készült film pedig várhatóan 2015. Valentin-napján debütál majd a mozikban.

Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

Az eredetileg idegkutatással foglalkozó hölgy 2007-ben tette közkinccsé szívszorító történetét, mely egy középkorú professzorasszony Alzheimer-kórral folytatott küzdelméről szól. A regényt nem sokkal később kiadta a Simon&Schuster kiadó: mára már húsz nyelvre (köztük magyarra is) lefordították, és színház illetve filmadaptációja is készült.


Barbara Freethy: Kiss Me Forever 

Az írónő egész életében írt, néhány romantikus regényét ki is adták, mégsem ért el átütő sikert. Ám amikor a kifutó könyvek kiadási joga visszaszállt rá, magánkiadásban újra megpróbálkozott a publikálásukkal, s ekkor különös módon már vitték őket, mint a cukrot. Aztán áttért az e-book formátumra, és csak az utóbbi három évben 4,8 millió e-könyvet adott el, beleértve népszerű, koszorúslányokról és menyasszonyokról szóló trilógiáját, a Kiss Me Forevert.

De nem a tanulatlanság az egyetlen sztereotípia, amivel a magánkiadást választó szerzőkkel kapcsolatban le kell számolni, állítja Alison Baverstock, a Kingston Egyetem oktatója. Sokan azt hiszik, ezek az emberek valami olyasmit dobnak a piacra, amire nincs igény, hiszen valószínűleg ezért utasították vissza őket a hivatásos kiadók. Azonban a tapasztalat nem ezt mutatja: az e-könyv szerzők általában jól ismerik a közönségüket, és próbálnak is hozzájuk igazodni, ellenben a hagyományos könyvkiadással, ami egyre belterjesebbé válik, ráadásul bizonyos témájú regényeket csuklóból visszautasít: ilyenek például az erotikus regények, vagy az olyan mindennapi tragédiákról szóló történetek, mint mondjuk egy gyermek elvesztése. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy az embereket ezek is érdeklik. Ráadásul a magánkiadásnak rengeteg előnye is van, például nem kell könyvügynököt fogadni vagy a kiadó igényeihez alkalmazkodni, ez pedig sokak számára vonzó lehet.

Ahogy egyre nő az igény a magánkiadású e-könyvek iránt, úgy fejlődik az írások színvonala is. A szerzők ugyanis így kénytelenek személyes felelősséget vállalni a munkáikért, így nagyon oda kell figyelniük arra, mit adnak ki a kezükből. A többségük (59%) egyébként ma már nem egyedül, hanem szerkesztővel dolgozik, ezzel is csökkentve a hagyományos könyvkiadás és a magán e-könyvkiadás közti különbségeket. Utóbbi iparág annyira fejlődik, hogy sok nagy kiadó döntött úgy, elindítja saját e-könyv-kiadó szárnyát.

A szerzők ma már elég sok lehetőség közül válogathatnak, ha online akarják publikálni szerzeményeiket: az olyan oldalakon, mint mondjuk a Smashwords, például az írások fel-és letöltése egyaránt ingyenes. Egyes kutatások viszont kimutatták, hogy az olvasók gyanakvóak az olyan könyvekkel szemben, amikért nem kell fizetniük, így sokkal népszerűbbek azok az írások, melyek egy jelképes összegbe kerülnek.

A magán e-könykiadáshoz egyébként olyan technikai újítások fűződnek, melyek a hagyományos könyvszakma számára is érdekesek lehetnek. Ilyen például az olyan típusú e-book platform, ami méri, mikor lapoz az olvasó a következő oldalra. Így nyomon lehet követni, melyek azok a könyvek, amiket csak kevesen töltenek le, ők viszont lelkesen végigolvassák, és mik azok, amik bár jól fogynak, ám az olvasók többsége hamar feladja az elolvasásukat.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.