Könyvtár nyílt a calais-i „dzsungelben”

.konyvesblog. | 2015. augusztus 25. |

(Kép forrása)

Önkéntesek rögtönzött könyvtárat hoztak létre a dzsungelnek is nevezett calais-i menekülttáborban, melynek területén a francia hatóságok becslése szerint jelenleg háromezren élnek. A könyvtár ötlete egy brit tanártól, Mary Jonestól származik, aki éveken át adományozott könyveket és egyéb tárgyakat a táborban élőknek, most azonban valami olyasmit szeretett volna létrehozni, amely valódi és gyakorlati segítséget nyújt. Azt mondja, a menekültek között sok a tanult ember, akik boldogulni, érvényesülni szeretnének, és olyan könyvekre van szükségük, melyek segítségével gyakorolni tudják az angol nyelvű írást és olvasást, illetve segítenek nekik abban, hogy nyomtatványokat, jelentkezési lapokat tudjanak a későbbiekben kitölteni.

A Jungle Books-nak (franciául: Livres de la jungle) nevezett rögtönzött létesítményben jelenleg nagyjából kétszáz könyv található, köztük olyan bestsellerek, mint a Holtodiglan vagy A Gyűrűk ura, de megtalálhatók benne például Tom Wolfe és John Grisham kötetei is. A szervezők ugyanakkor azt szeretnék, ha a menekültek anyanyelvén íródott könyvek is helyet kapnának a gyűjteményben. Mary Jones szerint a táborlakók között népszerűek a novellás- és a verseskötetek, főként azonban szótárakra lenne szükségük, például pastu és eritreai nyelvűekre.

A válságövezetekben nem ritka, hogy a segítők könyvtárakat állítanak fel, így történt ez például a 2008-as szecsuáni földrengés után is:

A Libraries Without Borders elnevezésű szervezet pedig Burundiban tesztelte azt az elképzelését, miszerint elég mindössze húsz perc egy könyvtár felállításához, és valóban, az Ideas Box elnevezésű csomag segítségével percek alatt rögtönzött könyvtárat és információs mini-központot lehet felállítani a világon bárhol.

Forrás: Guardian