Könyvesblokk: Torres, Szaniszló, Robert Jackson Bennett

.konyvesblog. | 2016. március 21. |

kblog_kblokkfejlec_1_2.jpg

Mostantól minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és néhány egészen friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. Ez a hét felajzott öregurakkal, Zetor Leilával és a semmibe vezető lépcsőkkel indul.

Fernanda Torres: VÉG

Fernanda Torres: VÉG

Fordító: Nagy Viktória, ARTPOP - JAK VILÁGIRODALOM , 2016, 228 oldal, 3499 HUF

 

Ha Fernanda Torres első könyve hollywoodi film lenne, a címét akár úgy is magyaríthatnák: Egy férfi. Mert a VÉGben van egy férfi. Mit egy? Öt. Ugyanolyan tempóban idősödő, de nagyon különböző temperamentumú úriemberek és playboyok, özvegyek és mizantrópok, elváltak és örök agglegények. Rio de Janeiro kőkockáit és aranyhomokját koptatva próbálják elkerülni a nyugdíjasok legrosszabb rémálmát, gaúchák domborulatairól szívják a porokat és életük végig kitartanak egy olyan ember mellett, akit már elviselni is alig képesek. A Brazíliában szupersztárként ünnepelt, Cannes-ban legjobb színésznőnek választott (Eu Sei que Vou Te Amar, 1986) Torres az ő belső monológjukat írta meg, egészen a haláluk pillanatáig. A végeredmény egy filmszerűen pörgő, fanyar és megrendítő regén lett, amelynek minden szereplője szélesvászonra kívánkozik.

Olvass bele a regénybe>>

Szaniszló Judit: Beenged

Szaniszló Judit: Beenged

Magvető, 2016, 148 oldal, 2490 HUF

 

Megjelent Zetor Leila első könyve! Többet talán nem is kell mondanunk. Szaniszló Judit történetei pimaszul szomorúak, szomorúan erőteljesek, és olyan régi ismerősökről szólnak, mint a hivatali élet nehézségei, a magányfóbia vagy a társas kapcsolatok egy harmincas nő szemével.

„Azt mondják, szerelem a kutya is, az evés is, a lángolt kolbász is, mittudomén, bármilyen tárgy szerelem, írjak arról, ne csak a férfiakról.” 

Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

Fordította: Huszár András, Agave, 2016, 445 oldal, 3490 HUF

 

A new wierd Horzsolások (kritikánk a könyvről ITT) után újabb regényt jelentet meg az Agave Robert Jackson Bennett-től (interjúnk vele ITT). Bennett az új-mexikói Wink után egy újabb borzalmas városba, Bulikovba kalauzol, aminek már a neve is elég fenyegetően hangzik: épp úgy, mint egy uráli kisváros, ahol a buli akkor kezdődik, ha felsírnak a gépfegyverek. Pedig Bulikov még ennél is rosszabb, egy idegen számára pedig gyakran halálos. Akár örökre eltévedhet Bennett urban fantasyjának szűk sikátoraiban, a sikátorok ugyanis a múltba vezetnek, a város számtalan lépcsői pedig a semmibe. Shara Thivaninak ebben a káoszban kell kézre kerítenie egy titokzatos gyilkost, ám hamar kiderül, hogy valami sokkal nagyszabásúbb ügybe tenyerelt. Bulikov kegyetlen istenei baljósan éledeznek a háttérben.

Olvass bele a regénybe>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.