Könyvesblokk: Snyder, Kerouac, Hallberg

.konyvesblog. | 2019. február 11. |

Új hét - új könyvesblokk! Mostani összeállításunkban egy politikai elemző munka, egy misztikus útkeresés története és egy rejtélyes bűneset felgöngyölítése került, mely a hetvenes évek New Yorkjába vezet.

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

Fordította: Ilona L'Homme, 21. Század Kiadó, 2019, 432 oldal, 4490 HUF

 

Három éve a bécsi Humántudományok Intézetében találkoztunk Timothy Snyderrel, akivel akkor a Fekete föld – A holokauszt: Múlt és fenyegető jövő című könyve kapcsán beszélgettünk (a cikkért katt IDE). A Yale professzorának megjelenései mindig eseményszámba mennek, nem volt ez másként új kötete, A szabadság felszámolása esetében sem, melyről azt írta a Foreign Affairs, hogy "nincs könyv, amely ijesztőbben és szemléletesebben írná le a nyugati liberális demokráciák jelenlegi krízisét". A The Chicago Tribune pedig kritikájában azt emelte ki, hogy a kötet röviden, de rendkívül precízen dokumentálja, hogyan szilárdította meg hatalmát Vlagyimir Putyin Oroszországban, Oroszország hogyan rohanta le Ukrajnát, és az orosz hatalmi érdekek hogyan érvényesültek a 2016-s amerikai elnökválasztásban.

Jack Kerouac: A Dharma csavargói

Jack Kerouac: A Dharma csavargói

Fordította: M. Nagy Mikós, Helikon Kiadó, 2019, 292 oldal, 3499 HUF

 

A Dharma csavargói Jack Keroauc másik maradandó remekműve az Úton mellett - ez a "furcsa, magányos, őrült, katolikus misztikus" (ahogy önmagát jellemezte) egyszerre végtelen komolysággal és igéző öniróniával meséli el életének buddhista szakaszát, amikor le akart mondani az italról, a nőkről és minden ártalmas földi hívságról, hogy egyúttal megszabaduljon minden fájdalomtól és félelemtől. Mint sok más nyugati embernek, ez neki sem sikerült - de nagy irodalom született belőle.

Garth Risk Hallberg: Ég a város

Garth Risk Hallberg: Ég a város

Fordította: Bart István, Európa Könyvkiadó, 2019, 1048 oldal, 5999 HUF

 

Garth Risk Hallberg első regényében látszólag teljesen idegen embereket -  vannak közöttük lúzerek, tizenévesek, egy magazinriporter meg az ő idealista szomszédja - köt össze egy egészen különös bűntény. De összeköt egyáltalán? Az Ég a város arra tesz kísérletet, hogy kimatekozza, vajon ezeknek az embereknek mi közük lehet a Central Parkban történt szilveszteri lövöldözéshez. Mert amikor az 1977. július 13-i nagy áramszünet teljes sötétségbe borítja ezt a világot, mindegyikük élete örökre megváltozik.