Könyvesblokk: Snyder, Kerouac, Hallberg

.konyvesblog. | 2019. február 11. |

Új hét - új könyvesblokk! Mostani összeállításunkban egy politikai elemző munka, egy misztikus útkeresés története és egy rejtélyes bűneset felgöngyölítése került, mely a hetvenes évek New Yorkjába vezet.

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

Fordította: Ilona L'Homme, 21. Század Kiadó, 2019, 432 oldal, 4490 HUF

 

Három éve a bécsi Humántudományok Intézetében találkoztunk Timothy Snyderrel, akivel akkor a Fekete föld – A holokauszt: Múlt és fenyegető jövő című könyve kapcsán beszélgettünk (a cikkért katt IDE). A Yale professzorának megjelenései mindig eseményszámba mennek, nem volt ez másként új kötete, A szabadság felszámolása esetében sem, melyről azt írta a Foreign Affairs, hogy "nincs könyv, amely ijesztőbben és szemléletesebben írná le a nyugati liberális demokráciák jelenlegi krízisét". A The Chicago Tribune pedig kritikájában azt emelte ki, hogy a kötet röviden, de rendkívül precízen dokumentálja, hogyan szilárdította meg hatalmát Vlagyimir Putyin Oroszországban, Oroszország hogyan rohanta le Ukrajnát, és az orosz hatalmi érdekek hogyan érvényesültek a 2016-s amerikai elnökválasztásban.

Jack Kerouac: A Dharma csavargói

Jack Kerouac: A Dharma csavargói

Fordította: M. Nagy Mikós, Helikon Kiadó, 2019, 292 oldal, 3499 HUF

 

A Dharma csavargói Jack Keroauc másik maradandó remekműve az Úton mellett - ez a "furcsa, magányos, őrült, katolikus misztikus" (ahogy önmagát jellemezte) egyszerre végtelen komolysággal és igéző öniróniával meséli el életének buddhista szakaszát, amikor le akart mondani az italról, a nőkről és minden ártalmas földi hívságról, hogy egyúttal megszabaduljon minden fájdalomtól és félelemtől. Mint sok más nyugati embernek, ez neki sem sikerült - de nagy irodalom született belőle.

Garth Risk Hallberg: Ég a város

Garth Risk Hallberg: Ég a város

Fordította: Bart István, Európa Könyvkiadó, 2019, 1048 oldal, 5999 HUF

 

Garth Risk Hallberg első regényében látszólag teljesen idegen embereket -  vannak közöttük lúzerek, tizenévesek, egy magazinriporter meg az ő idealista szomszédja - köt össze egy egészen különös bűntény. De összeköt egyáltalán? Az Ég a város arra tesz kísérletet, hogy kimatekozza, vajon ezeknek az embereknek mi közük lehet a Central Parkban történt szilveszteri lövöldözéshez. Mert amikor az 1977. július 13-i nagy áramszünet teljes sötétségbe borítja ezt a világot, mindegyikük élete örökre megváltozik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.