Könyvesblokk: Schlink, Laing, Pinker

.konyvesblog. | 2018. október 01. |

Szokásos hétfői Könyvesblokkunk most kimondottan eklektikusra sikeredett: belefért egy friss regény A felolvasó szerzőjétől, egy könyv, amely egyszerre taglalja a nagyváros és a magány témakörét és egy non-fiction, amely sorra dönti le az erőszak természetével kapcsolatos mítoszokat.

Bernhard Schlink: Olga

Bernhard Schlink: Olga

Fordította: Szijj Ferenc, 21. Század Kiadó, 2018, 3690 HUF

 

A felolvasó szerzőjének új könyve a tizenkilencedik századi Pomerániába vezet. Olgát a nagymamája neveli, és habár hatalmas handicappel indul az életben, mégis korát megelőzve önálló egzisztenciára tud szert tenni. Beleszeret a gazdag szomszéd fiúba, akinek szülei nem nézik jó szemmel a kapcsolatukat. Herbert világjáró terveket forgat a fejében, és mindent meg is tesz, hogy álmait megvalósítsa. A férfi alakját valós személy ihlette: Herbert Schröder-Stranz német felfedező valóban létezett, de élete 1912-ben tragikus fordulatot vett: eltűnt a Spitzbergákon.

Olivia Laing: A magányos város

Olivia Laing: A magányos város

Fordította: Lázár Júlia, Corvina Kiadó, 2018, 278 oldal, 3990 HUF

 

Megjelent a nemzetközileg ismert és elismert brit író és kritikus könyve, A magányos város, amely riport, memoár és életrajz egyben. Szerzője a magány témáját dolgozza fel olyan neves művészek életének bemutatásán keresztül, mint Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz és Henry Darger. Amikor Olivia Laing a harmincas évei közepén New Yorkba költözött, azon kapta magát, hogy naponta kell lakhatóvá tennie a magányát. Miközben szabályosan lenyűgözte ez a szégyenletes tapasztalás, a művészet segítségével kezdte vizsgálni a zajos és kérlelhetetlenül magányos várost. Kutatása döbbenetes, felvillanyozó: A magányos város az emberek között tátongó űr könyve, a nagyvárosi egyedül-maradásé, de egyben minden olyan dologé is, ami összehoz embert az emberrel: a szexualitásé, a halandóságé, a művészet varázsáé. Egy különös és szerethető állapotot ünnepel, az emberi tapasztalás hajótöröttjét, a létezés elengedhetetlen velejáróját.

Steven Pinker: Az erőszak alkonya - Hogyan szelídült meg az emberiség?

Olivia Laing: A magányos város

Fordította: Gyárfás Vera, Typotex Kiadó, 2018, 872 oldal, 8900 HUF

 

Ember embernek farkasa, a világ napról napra rosszabb hely, sorozatosak a bűncselekmények, háborúk zajlanak, szinte folyamatos a terrorizmus – ez a hírolvasó mindennapi tapasztalata. Steven Pinker a korábbi műveiben kifejtett eredményeire alapozva az erőszak és az erőszakmentesség pszichológiáját járja körül, és arra az eredményre jut, hogy az évszázadok során az erőszak – az általános közhangulat ellenére – valójában csökkenő tendenciát mutat. Ahogy lassanként megértjük az erőszak visszaszorulását, más színben tűnik fel előttünk a világ: a múlt már kevésbé látszik ártatlannak, és a jelen kevésbé sötétnek. Pinker a felvilágosodás védelmére kel, miközben sorra dönti le az erőszak természetével kapcsolatos mítoszokat. A 2011-ben megjelent könyv azóta is óriási hatással van az olvasókra. A könyv téma lesz a Margón is, a részletekért katt IDE!