Könyvesblokk: Robinson, Leine, Jenei

.konyvesblog. | 2016. november 21. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_1.jpgSzokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. A kínálatban ezúttal a Gilead-trilógia harmadik könyve, egy megrázó vallomás A Végtelen-fjord prófétáinak szerzőjétől és hét elbeszélés a temetőből.

Marilynne Robinson: Lila

covers_412739.jpgA Gilead (Magvető, 2012) és a Home (Farrar, Straus and Giroux, 2008) után Marilynne Robinson ismét visszatér Iowába, a Magvető izgalmas szerkesztői döntésének köszönhetően magyarul rögtön a harmadik részben. A trilógia első részében a hetvenes éveiben járó John Ames tiszteletes írt levelet egyetlen gyermekén, akinek felnőttkorát már nem érheti meg, a Lila pedig azzal ér véget, hogy a címszereplő, vagyis a gyermek anyja átgondolja, mit fog majd mesélni a fiának az életről. A Gilead előzményregényében megismerjük a gyermek Lilát, akit egy Doll nevű nő vesz, vagy inkább rabol magához, és akinek élete innentől állandó bolyongás. Egészen addig a percig, amíg az eső elől be nem menekül Gilead templomába és meg nem ismerkedik Ames tiszteletessel, akinek később a felesége lesz. Robinson regénye egy sorsfordító szerelem történte, és azé, hogyan próbál valaki a társadalom pereméről beilleszkedni egy olyan világba, ami nem hasonlít semmire, ami korábban az életét jelentette.

Kim Leine: Kalak

Kim Leine: Kalak

Fordította: Soós Anita, Scolar, 2016, 272 oldal, 3750 HUF

 

Kim Leine (interjúnk vele ITT olvasható) első regénye a huszadik oldal környékén vág gyomorszájon. De akkor olyan erővel, hogy a könyvet is kiejti a kezéből a gyanútlan olvasó, aki abban bízott, életrajziság ide vagy oda, a szerző kíméletes lesz. Leine meggyónja, hogyan használta ki szexuálisan az apja, akihez szigorúan vallásos anyjától menekült, mintha a vérfertőzés egy lenne a közös programok közül, amiket vasárnap délutánra tartogat a család. Vall Grönlandon töltött éveiről és a kamaszkori traumákból egyenesen következő drogfüggőségéről, ám minden nyersesség és brutálisan explicit jelenet ellenére regényéből mégsem a reménytelenség, hanem az életigenlés árad. Pedig a boldog vég úgy távolodik tőle, mint jégyhegytől a tengerbe zuhanó szikla.

Jenei László: Díszössztűz

Jenei László: Díszössztűz

Jelenkor, 2016, 247 oldal, 2999 HUF

 

Jenei László elbeszéléskötetének hét történetét a temető kapcsolja egymáshoz. Haldokló vagy már rég halott hozzátartozók és a saját démonjainak kiszolgáltatott ember, gyászmunka és a temető mint a nyugalom színtere.

Nem tudni, hogy kezdődött. Florin gyanútlanul járta a vadcsapásokat, kihelyezte a hurkokat, begyűjtötte az áldozatait, de a kielégülés nem történt meg. Gondosan utánajárt mindennek, helyükön vannak a dolgok, de a célnál egy apróság mindig eltolódott. A helyzet csodát ígért, de beváltani nem volt képes. Pénzt akart csinálni, de rájött, hogy nem érdekli. Aztán azt akarta, hogy megtudják, kegyetlen gyilkos, orvul öl. Hogy megbotránkozzanak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

Ugyanis az őszinte bocsánatkéréshez, amitől a másik fél jobban érzi magát, nem elég egy-két szó.

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.