Könyvesblokk: Robinson, Leine, Jenei

.konyvesblog. | 2016. november 21. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_1.jpgSzokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. A kínálatban ezúttal a Gilead-trilógia harmadik könyve, egy megrázó vallomás A Végtelen-fjord prófétáinak szerzőjétől és hét elbeszélés a temetőből.

Marilynne Robinson: Lila

covers_412739.jpgA Gilead (Magvető, 2012) és a Home (Farrar, Straus and Giroux, 2008) után Marilynne Robinson ismét visszatér Iowába, a Magvető izgalmas szerkesztői döntésének köszönhetően magyarul rögtön a harmadik részben. A trilógia első részében a hetvenes éveiben járó John Ames tiszteletes írt levelet egyetlen gyermekén, akinek felnőttkorát már nem érheti meg, a Lila pedig azzal ér véget, hogy a címszereplő, vagyis a gyermek anyja átgondolja, mit fog majd mesélni a fiának az életről. A Gilead előzményregényében megismerjük a gyermek Lilát, akit egy Doll nevű nő vesz, vagy inkább rabol magához, és akinek élete innentől állandó bolyongás. Egészen addig a percig, amíg az eső elől be nem menekül Gilead templomába és meg nem ismerkedik Ames tiszteletessel, akinek később a felesége lesz. Robinson regénye egy sorsfordító szerelem történte, és azé, hogyan próbál valaki a társadalom pereméről beilleszkedni egy olyan világba, ami nem hasonlít semmire, ami korábban az életét jelentette.

Kim Leine: Kalak

Kim Leine: Kalak

Fordította: Soós Anita, Scolar, 2016, 272 oldal, 3750 HUF

 

Kim Leine (interjúnk vele ITT olvasható) első regénye a huszadik oldal környékén vág gyomorszájon. De akkor olyan erővel, hogy a könyvet is kiejti a kezéből a gyanútlan olvasó, aki abban bízott, életrajziság ide vagy oda, a szerző kíméletes lesz. Leine meggyónja, hogyan használta ki szexuálisan az apja, akihez szigorúan vallásos anyjától menekült, mintha a vérfertőzés egy lenne a közös programok közül, amiket vasárnap délutánra tartogat a család. Vall Grönlandon töltött éveiről és a kamaszkori traumákból egyenesen következő drogfüggőségéről, ám minden nyersesség és brutálisan explicit jelenet ellenére regényéből mégsem a reménytelenség, hanem az életigenlés árad. Pedig a boldog vég úgy távolodik tőle, mint jégyhegytől a tengerbe zuhanó szikla.

Jenei László: Díszössztűz

Jenei László: Díszössztűz

Jelenkor, 2016, 247 oldal, 2999 HUF

 

Jenei László elbeszéléskötetének hét történetét a temető kapcsolja egymáshoz. Haldokló vagy már rég halott hozzátartozók és a saját démonjainak kiszolgáltatott ember, gyászmunka és a temető mint a nyugalom színtere.

Nem tudni, hogy kezdődött. Florin gyanútlanul járta a vadcsapásokat, kihelyezte a hurkokat, begyűjtötte az áldozatait, de a kielégülés nem történt meg. Gondosan utánajárt mindennek, helyükön vannak a dolgok, de a célnál egy apróság mindig eltolódott. A helyzet csodát ígért, de beváltani nem volt képes. Pénzt akart csinálni, de rájött, hogy nem érdekli. Aztán azt akarta, hogy megtudják, kegyetlen gyilkos, orvul öl. Hogy megbotránkozzanak.