Könyvesblokk: Parti Nagy, Szeifert, Csutak

.konyvesblog. | 2017. november 27. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_13.jpg

Induljon a hét a létiparos Dumpf Endrével, egy valódi ágyregénnyel és Ceaușescu Romániájával. Itt a Könyvesblokk.

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Magvető Könyvkiadó, 2017, 248 oldal, 3499 HUF

 

Tizennégy évvel a Grafitnesz után szélesre tárja a Létbüfé kapuját Dumpf Endre (magyar hangja: Parti Nagy Lajos), és verseket szervíroz „az őszről/másegyéb témákról/életről halálról”. Dump őszológiai gyakorlataiban tömblekvár az idő, in a halál, az ősz meg vörös hulladékkal szórja tele a kórházkertet. Az égbolt zár, a létbüfé sosem, sorai nehezen csúsznak, mint a gyomortükrözéshez használatos gipsz. Ideálisak bús allékban járáshoz, fagypont körüli estékre

Szeifert Natália: Az altató szerekről - Ágyregény

Szeifert Natália: Az altató szerekről - Ágyregény

Kalligram, 2017, 272 oldal, 3500 HUF

 

Egymással szolidáris, saját nőiségükkel tisztában lévő, zenére élvező nők járják a várost Szeifert Natália ágyregényében. Az Altató szerekről épp olyan, mint egy fekete-fehér szkeccsfilm, amelyben a szereplők döntéseit a háttérben felcsendülő zongorajáték milyensége határozza meg. A döntések ritmusa hol andante, hol glissando, hol affrettando, attól függően, hogy gyásszal, szexualitással, álmatlansággal vagy házassággal birkóznak-e.

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal

PRAE.hu, 2017,100 oldal, 2500 HUF

 

Egy gyerek számára Ceaușescu Romániájának történelmi valósága szürreális világnak hat, olyan helynek, ahol még az is megtörténhet, hogy egy félresikerült pártünnep miatt megmérgezik a diákokat. Csutak Gabi debütáló novelláskötetében Szatmárnémeti, Kolozsvár, Berlin, Budapest és Bukarest titkai mosódnak egymásba, a felnőtt elbeszélő pedig visszatalál általuk gyermekkora hétköznapi, ám néha nagyon is mágikusnak tűnő tereibe – a nagytata fürdőszobájába, a Vöröskörmű osztályába és a pince végébe, a káposztáshordók mellé.