Könyvesblokk: Münz, Amrita Sher-Gil, Szabó Magda

.konyvesblog. | 2017. január 09. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_2.jpgSzokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. Ezúttal egy holnap debütáló szerelmest, és két olyat, ami áldozatul esett az év végi pörgésnek. 

Münz András: Szerelemszombat

Münz András: Szerelemszombat

Athenaeum, 2017, 208 oldal, 2490 HUF

 

Új kötetében a Nők Lapja hasábjain (is) megjelent édes-bús történeteit gyűjtötte össze Münz András. A közös bennük a szerelem, ami az életkorral alakul: fiatalon megpróbáljuk utolérni szívünk vágyának tárgyát, később már csak azt szeretnénk tudni, hogy észrevett-e minket mondjuk a buszon. 

Szerelmesnek lenni jó. Akár hétfőn, akár kedden, akár szerdán, sőt, a hétvégét sem érdemes kihagyni. Szabad szombatra vagy vasárnapra nem vágyunk, szeretni ugyanis minden időszakban kitűnő foglalatosság.

Megjelenés: 2017. január 10. 

Egy meszely az fél icce - Szabó Magda ízei

Egy meszely az fél icce - Szabó Magda ízei

Jaffa, 2016, 246 oldal, 3990 HUF

 

Két, kézzel írt, recepteket tartalmazó füzet került elő Szabó Magda hagyatékából. A régebbi, amelynek első bejegyzései az 1800-as évek végéről valók, az író nagynénjének, Jablonczay Gizellának receptjeit tartalmazza, a másik szerzője ismeretlen.

A két gyűjtemény közös vonása, hogy a korabeli irányvonalnak megfelelően a francia ételkészítésen alapul. Egyik füzet sem spórolós, bőven bánik a mandulával, mogyoróval, tojással, és a ma már kevésbe hétköznapi és drága (például velő, libamáj, szarvasgomba) alapanyagokkal.

A könyvet nemcsak a gasztronómiai érdekességek miatt érdemes kézbe venni, hanem azért is, mert kiolvashatjuk belőle egy letűnt világ életmódját. Épp, mint Szabó Magda regényeiből. 

Alfredo de Braganza: Amrita  -  Egy magyar nő, aki India legnagyobb festőművésze lett

746571f.gif1913-ban, a budapesti Szilágyi Dezső tér egyik bérházában magyar zsidó zongoraművész anyától és pandzsábi arisztokrata polihisztor apától megszületett Amrita Sher-Gil, akit évekkel később a legnagyobb festőművészükként emlegetnek majd az indiaiak. Amrita és családja az egyre növekvő antiszemitizmus miatt hagyta el Magyarországot és költözött Párizsba, a város pedig nemcsak a fiatal lány karrierjét indította be, de a szexuális kísérletezéseinek is színhelye lett, nőkkel és férfiakkal is kalandokba bonyolódott. Később Indiába költözött, ahol viszonya volt Dzsaváharlál Nehruval, a független India első kormányfőjével, ám végül egy magyar orvos, Egan Viktor felesége lett, aki az unokatestvére volt. (Amrita és Egan szerelmének Nyáry Krisztián is szentelt egy fejezetet a Festői szerelmekben – a szerk.) A tragikusan fiatalon, 28 éves korában elhunyt festőművész életéről szóló kötet kötelező olvasmány mindenkinek, aki meg akarja érteni brit Indiát.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.