Könyvesblokk: McBride, Ward, Vass

.konyvesblog. | 2018. november 12. |

A kilencvenes évek londoni színházi őrülete, egy amerikai utazás spirituális krónikája, valamint egy magyar manöken nem mindennapi életútjának regényes története került a Könyvesblokk legfrissebb összeállításába.

Eimear McBride: Kisbohémek

Eimear McBride: Kisbohémek

Fordította: N. Kiss Zsuzsa, Athenaeum Kiadó, 2018, 360 oldal, 3999 HUF

 

Kallódó művészek, kiútkereső bohémek világába kalauzol Eimear McBride második regénye, amely egyúttal egy viharos kapcsolat krónikájaként is olvasható. A könyvet az idő tájt írta, amikor első regénye még nem talált kiadóra, ő maga viszont Londonból visszaköltözött Írországba. Nagyon hiányzott neki a brit főváros, első gondolata éppen ezért az volt, hogy valahogy a városról fog írni, mégpedig arról az arcáról, melyet ő maga a kilencvenes években ismert meg. Hőse egy tizennyolc éves ír lány aki Londonba érkezve színinövendéknek áll, és megismerkedik egy ismert színésszel. Szenvedélyes, feszült kapcsolat létesül kettejük között, miközben a páros mindkét tagjának meg kell birkóznia saját múltjával és démonjaival.

Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!

Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!

Fordította: Pék Zoltán, 21. Század Kiadó, 2018, 320 oldal, 3990 HUF

 

Egy széteső család története, amerikai road regény vagy párhuzamos világok krónikája? Jesmyn Ward új regényében a Mississippi vidékére kormányoz, egészen pontosan a 13 éves Jojo otthonába, ahol a fiú épp a nagyapjának segít levágni egy kecskét. Ward erősen indít és nem fél a részletektől, a férfiasnak tartott munka ugyanis igazi határkő a kamasz életében, és ezen még az sem változtat, ha a végén kidobja a taccsot. A nagyszülei fontos szerepet játszanak Jojo és húga életében, drogos anyjukra és börtönben ülő apjukra kevésbé számíthatnak; utóbbi családja ráadásul nem sokat törődik velük, a másik nagyapa például mindössze kétszer látta a fekete anyától és fehér apától született unokáját. A gyerekek az anyjukkal és annak barátnőjével mégis útra kelnek, hogy találkozzanak a börtönből szabaduló apával, az út pedig nemcsak az amerikai Dél rögvalóságával szembesíti Jojót, de spirituálisan is sokat ad neki.

Vass Virág: Az örökké rövid története

Vass Virág: Az örökké rövid története

Central Médiacsoport, 2018, 488 oldal, 3990 HUF

 

Kardos Sára egy katonatiszt lányaként cseperedik egy vidéki lakótelepen. Amikor a kamaszlány a helyi ruhagyárban vállal nyári munkát, nem sejti, hogy hamarosan gyökeresen megváltoznak a mindennapjai, és nemcsak a katonás fegyelmet hagyja majd maga mögött, hanem a kisvárost, sőt, az országot is. A vasfüggönyön túl pedig egy olyan élet vár rá, amiről a kortársai többsége legfeljebb csak álmodozhatott. Vass Virág új regényét a Kádár-korszak egyik legsikeresebb manökenjének rendkívüli életútja ihlette, amelyet beárnyékolt a történelem és a hidegháború komor valósága. A regény bepillantást enged a '70-es, '80-as évek szocialista és nemzetközi divatvilágának kulisszatitkaiba, Budapest, Párizs és New York pezsgő mindennapjaiba.