Könyvesblokk: Eggers, Melamed, Brown

.konyvesblog. | 2018. január 08. |

kblog_kblokkfejlec_1_5.jpg

Újabb hét, újabb Könyvesblokk, amelyben ezúttal egy remek tavalyi megjelenés, egy nyomasztó disztópia, és a könyv amelyre a fél világ vár. 

Dave Eggers: Atyáitok? Hol vannak ők? És a próféták örökké élnek-é?

Dave Eggers: Atyáitok? Hol vannak ők? És a próféták örökké élnek-é?

Fordította: M. Nagy Miklós, Európa, 2017, 221 oldal, 2990 HUF

 

Egy Thomas nevű férfi elrabolt hét embert, és a hadsereg kaliforniai bázisának elhagyatott barakkjaiban tartja fogva őket. A foglyok közt akad űrhajós, kongresszusi képviselő, rendőr, sőt, köztük van az emberrabló saját édesanyja is. Eggers a 21. század felesleges emberét bemutató Hologram a királynak (Európa, 2015) és a modern Nagy Testvér-történet, A Kör (ITT írtunk róluk) után ezúttal is a kortárs amerikai társadalom állapotára reflektál, a rendőri brutalitásra, vagy épp a háború finanszírozására az oktatás helyett, ám most kizárólag párbeszédekben meséli el a különös túszdrámát, amelyhez az Ótestamentumból, Zakariás próféta könyvéből kölcsönzött címet.

Jennie Melamed : Lányok csöndje

Jennie Melamed : Lányok csöndje

Fordította: Diószegi Dorottya, Athenaeum, 2018, 308 oldal, 3699 HUF

 

Melamed regényének világában a nők egyetlen dologban bízhatnak. Abban, hogy fiút szülnek. Ha lányuk lesz, akkor neki is el kell majd szenvednie mindent, ami a világtól elzárt szigeten teljesen természetes: az elnyomást, a rendszerszintű abúzust, a termékenység nyarát. Az egyik kamaszlány, Janey Solomon azonban úgy dönt, hogy nem tűr tovább. A Lányok csöndje nem egy sokadik Atwood-koppintás, hanem a szabadságkeresés, és a felnövéshez kapcsolódó lelki változások regénye, amelynek hátteréül a szerző egy felkavaró disztópiát választott. 

Megjelenés: 2018. január 17. (a könyv már előrendelhető)

Dan Brown: Eredet

Dan Brown: Eredet

Fordította: Turcsányi Jakab, Gabo, 2018, 576 oldal, 3990 HUF

 

Bár már december közepén megérkezett 2018 egyik legizgalmasabb világirodalmi híre, vagyis hogy idén érkezik egy eddig sohasem publikált  Zora Neale Hurston-kötet, mégsem a Barracoont várja izgatottan a fél világ, hanem Dan Brown legújabb Langdon-könyvét, az Eredetet. Robert Langdon Spanyolországba érkezik, méghozzá a bilbaói Guggenheim Múzeumba, ahol egykori tanítványa egy megdöbbentő áttörést jelentene be, ám ahogy az a Brown-regényekben lenni szokott, a professzornak ismét menekülnie kell, még mielőtt kiderülhetne, hogy miről is van szó. Ezúttal is kap maga mellé egy Langdon-lányt (az Eredetben a múzeum igazgatónőjét), akivel Barcelona utcáin menekül az ellenség elől, és próbálja megfejteni barátja titkát. 

Megjelenés: 2018. 02. 06 (a könyv már előrendelhető)