Kommunista kémnek nézte Asimovot az FBI?

.konyvesblog. | 2013. november 08. |

A hatvanas években az FBI vizsgálatot folytatott Isaac Asimov ellen, a szövetségiek ugyanis a személyében potenciális kommunista kémet sejtettek. Mindez azután került napvilágra, hogy a MuckRock nevű oldal az információs szabadságról szóló törvényre hivatkozva kérelmezte az akták megnyitását.

A dokumentumokból kiderült, hogy a hatvanas években többen is súgtak az FBI-nak Asimovról. Az író például egyszer azt mondta, hogy a világ első atomerőművét a Szovjetunióban építették fel, és bár feljelentője nem magát a tényt kérdőjelezte meg, de miután megtudta, hogy Asimov Petrovicsiben született („in Petrovichi, Russia”), úgy érezte, erre az adatra mindenképp fel kell hívnia az FBI figyelmét. Ez derül ki legalábbis egy, a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatójának, J. Edgar Hoovernek 1960-ban írt kurta levélből.

Az FBI akkor nem foglalkozott a levélben foglaltakkal, de 1965-ben újra vizsgálódni kezdtek Asimov után, miután neve szerepelt az amerikai kommunista párt lehetséges szimpatizánsainak listáján. Egy darabig a szövetségiek azt gyanították, hogy ő lehet a csak Robprofként emlegetett, tudományos körökben mozgó szovjet informátor, de később tisztázták a gyanú alól (Asimov ekkortájt biokémikusként dolgozott a bostoni egyetemen). Az ügyét végül 1967-ben zárták el, miután egy alapos vizsgálat kiderítette, hogy Asimovnak még csak hasonló tevékenység sem vethető a szemére.

Forrás: The Verge