Kétféle kezdéssel jelent meg Ali Smith regénye

Kétféle kezdéssel jelent meg Ali Smith regénye

.konyvesblog. | 2019. november 28. |

Ali Smith az egyik legismertebb kortárs skót író (Sebastian Barry egyszer Skócia Nobel-várományosának is nevezte), akinek a napokban jelent meg az első könyve magyarul Mesterházi Mónika fordításában. A Hogy lehetnél mindkettő két fejezete látszólag két külön síkon mozog, hiszen az egyik egy reneszánsz festő, a másik pedig egy 21. századi, George nevű fiatal történetét meséli el. Azt, hogy az olvasó melyikük történetével ismerkedik meg először, teljesen a véletlen dönti el.

Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő

Fordította: Mesterházi Mónika, Magvető Könyvkiadó, 2019, 320 oldal, 3999 HUF

 

Ali Smith kifejezett kérésére ugyanis mindenütt a világon kétféle változatban jelenik meg a regény: van olyan, amelyik George, és van olyan is, amely a festő történetével kezdődik. Ha valaki online rendeli meg a könyvet, vagy találomra leemeli egy könyvesbolt polcáról, egészen addig nem lehet biztos abban, hogy melyiket tartja a kezében, amíg bele nem lapozott.

Facebook-oldalán a Magvető a következőket írta erről:

A könyv két részből áll, Francesco del Cossa és George szakaszából. Mindkét szakasz az Egy címet viseli, az egyiket egy kamera, a másikat pedig egy szemikon jelöli. Smith minden kiadójának küld egy levelet, amelyben pontos utasításokat ad a regény megjelentetéséhez. Különleges kívánsága, hogy „bárhol és bármikor is jelenik meg” a könyve, a megjelenő példányok egyik fele az egyik szereplő, a másik fele pedig a másik szereplő történetével kezdődjön. A két változatnak külsőleg tökéletesen ugyanúgy kell kinéznie, az olvasó számára tehát csak akkor fog kiderülni, melyik változatot tartja a kezében, ha belelapoz. Pintér József emlékezetes magyar borítóján del Cossa St. Luciájának részlete szerepel.

„A könyv a szerkezeti elrendezéssel és az idő fogalmával játszik. Azt szeretném, ha az olvasó véletlenszerűen találkozna először egyik vagy másik történettel, ahogy az életben is olyan gyakran találomra találkozunk a történetek különböző változataival.” – írja levelében Smith, ez pedig a Hogy lehetnél mindkettő esetében épp olyan nagy hatású, mint az életben. Kizárólag a véletlen határozza meg, hogy az olvasó melyik oldalról és milyen perspektívából kezdi el összerakni a történet darabkáit, és a 15. századi Ferrarába, vagy a 21. századi Cambridge-be kirándul először.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!