Kerényi Imre keveri Radnótit Shakespeare-rel levelében

Valuska László | 2012. október 24. |

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott durván beavatkozott a piaci viszonyokba a Nemzeti Könyvtár néven elindított sorozatával a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) szerint. Kerényi 300 millió forintot költ el 14 cím legyártására, illetve ingyenes kiosztására. Levélben válaszolt Kerényi.

A MKKE korábban levélben kifogásolta, hogy miközben a kormány 200 millió forintos támogatást ad az NKA könyvkiadás szakkollégiumának, addig 300 milliót szán egy olyan projektre, ami Kerényi szerint a "ballib kánon" ellenében jön létre. Az egyesület kihangsúlyozza, hogy "14 cím 140.000 példányban történő megjelentetéséhez nincs szükség 300 millió forintra, ez súlyos pazarlás az adófizetők pénzéből". Egyébként Kerényiék nem tárgyaltak a felsorolt címek kiadóival sem.

A miniszterelnöki megbízott a kezdeményezésről szólva úgy fogalmazott a Kormány.hu-n: "azokat a hősöket választották ki, akik nem csak lírai költeményeket írtak,(...) hanem valamit tettek is annak érdekében, hogy Trianon után hogyan lehet felemelni a hazát". Azokat a műveket választották ki, amelyeket a kormány ajánl hívei és leendő hívei számára, a békemenet résztvevőinek - mutatott rá, kiemelve: a könyvsorozat arra tesz kísérletet, hogy megfogalmazza a nemzeti oldal saját kánonát.

Ez egy kultuszkönyvtár - folytatta Kerényi Imre, hozzátéve: minden politikai rendszer törekszik és törekedjen is arra, hogy filozófiáját megjelenítse épületekben, szobrokban, könyvsorozatokban. A könyveket a magyarság és a haza szeretete köti össze, ez a kánon nem támad senkit, más kánonokat sem - közölte.

A nemzeti Könyvtár első hét kötetete:

Tormay Cécile: A régi ház
Jókai Mór: Gróf Benyovszky Móric életrajza
Dornyay Béla – Vigyázó János: Balaton és környéke részletes kalauza
P. Ábrahám Ernő: A csudaszarvas
Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről
Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról
Október 23 (szerkesztette: Szigethy Gábor)

L. Simon László államtitkár válaszolt a MKKE levelére, finoman minden támadást átirányított Kerényire: "A Nemzeti Könyvtár sorozat kiadása a Kultúráért Felelős Államtitkárságtól függetlenül megvalósuló projekt, amelynek indulásáról természetesen tájékoztatott Kerényi Imre. A kiadás előkészületei, a sorozatban megjelenő művek kiválasztása, a könyves szakmával való esetleges egyeztetés a miniszterelnöki megbízott hatáskörébe tartoznak".

Kerényi Imre is megírta válaszát, amelyben sajnos összekeverte Radnóti Miklóst Shakespeare-rel. A levelet teljes terjedelmében közöljük:


Tisztelt MKKE Elnöksége!

Látom levelüket az interneten.

Elnézésüket kérem a rigorózusan pontokba szedett válaszért, de Boross Péter miniszterelnök úr egykoron azt mondotta: hagyjuk a lírát.

1. A kormánykommunikáció közlése, mely szerint a Nemzeti Könyvtár első 14 kötete 2013 márciusáig 300 millió forint szubvencióban részesülne, naprakész adatok hiányában becslés.

2. A pontos adatok közlése később esedékes.

3. E sorok írója szerint a kiadás a kormányzati ciklus végéig valamivel meghaladja majd a közölt számot. E támogatás fedezi az Alaptörvény megismertetését és terjesztését három éves időtartamban, öt köztéri szobor állítását, öt köztér felújítását és a Nemzeti Könyvtár első 24 kötetének előállítását kétéves időtartamban, valamint turisztikai, s egyéb építészeti projektek megvalósítását ugyanebben az időtartamban.

4. A törvények megismertetése az állam feladata, a kulturális innováció és a szponzoráció az állam joga.

5. A projektek során bevétel keletkezik, a befolyt összeg újabb projektek anyagi alapját képezi.

6. Ősi rítus: az eb vonít, a macska miákol, s a kis halacska ikrát ürít kacéran. Shakespeare (Radnóti - a szerk.). A színigazgató támogatásért esedezik, az ellenzék a hatalom megosztását sóvárogja, a vállalkozó siránkozik, hogy tönkre megy. Munkahelyi mimikri.

7. A magyar könyvpiac tavalyi volumene 63.446.732.000 forint volt. A Nemzeti Könyvtár csepp e tengerben.

8. Vannak könyvkiadók és könyvkereskedők, akik zsebből fizetnek, aztán beszállnak a terepjáróba. Olyan is akad, aki lerabolja a golfpályán található gazdag amatőr szerzőt. Olyan is, aki kíméletlenül kirekesztő politikát folytat. E csoportok tevékenysége veszélyezteti a csodálatos könyvszakmát, nem a Nemzeti Könyvtár.

9. Az MKKE tisztviselője a Klubrádióban arról szólt, hogy Nemzeti Könyvtár kötetei igényes könyvek. E kiadványokat a nyomdai átfutások miatt ma hazánkban a három szerkesztőn kívül harminckét fő ismerheti. A nyilatkozó hölgy nincs e körben. Ezért nem tudhatta, hogy a nehezményezett Benyovszky Móric életrajza című kötet nem másodközlés, hanem a jó 130 esztendeje megjelent opera completa alapján készült. Autómban van a harmincharmadik, hét kötetet tartalmazó könyvcsomag. Telefonszámom: .............. Hívás után szívesen átadom e mustrát a MKKE képviselőjének. Hogy megismerhetők legyenek a belső ívek.

10. Kérem Önöket, tisztes jutalék fejében terjesszék a Nemzeti Könyvtár köteteit mindannyiunk közös örömére.

Köszöni szíves figyelmüket:

Kerényi Imre