Jövő héten jelentik be az irodalmi Nobelt?

.konyvesblog. | 2016. október 05. |

(Kép forrása)

Nobel-hét van, hétfő óta kiosztották már az orvosi és a fizikai díjakat, ma pedig a kémiai díj nyertesét fogják bejelenteni. Az elismerések közül az irodalmi Nobel az egyetlen, amelynek sosincs konkrét dátuma, hagyományosan a Nobel-hét csütörtökén szokták kihirdetni a nyertes nevét. A hivatalos honlapon ugyanakkor még most is csak annyi olvasható, hogy az időpontot később fogják közzétenni, holott eddig az volt a gyakorlat, hogy néhány nappal előtte már jelezték, melyik napon várható a bejelentés.

Per Wästberg svéd akadémikus ugyanakkor egy interjújában meglebegtette, hogy a bejelentést egy héttel később, azaz október 13-án tehetik meg. Szerinte ebben nincsen semmi rendkívüli; az irodalmi híreket élénken követő Literary Saloon szerint azonban ez marhaság, és utóbbi azt valószínűsíti, hogy a döntnököknek még nem sikerült megegyezniük a nyertes személyéről. Mindez persze csak spekuláció, és ha így is van, legkorábban ötven év múlva tudhatjuk meg, mi is a valódi ok, hiszen a Nobel-döntéseket addig titkosítják.

Mindenesetre addig is mindenki megteheti még tétjeit, a fogadóirodák ugyanis most is pörögnek, a Ladbrokes például szerda délelőtt - mint amúgy évek óta mindig - a japán Murakami Haruki győzelmét tartja a legesélyesebbnek. Oddsai alapján Krasznahorkai László és Nádas Péter is a lista első harmadában található.