Jónás Tamás kapta az Aegon Művészeti Díjat

.:wendy:. | 2009. április 07. |

2009. április 7-én hirdették ki az Aegon Művészeti Díj nyertesét – Jónás Tamás kapta Önkéntes vak című kötetéért (kritikánk a könyvről itt olvasható).

A díjról Lévai Balázs, Margócsy István, Széchenyi Ágnes és Vojnich Erzsébet döntöttek – Lévai Balázs elmondta, hogy sokszor találkoztak és beszélgettek a tíz esélyesről, de legkiemelkedőbb munkának végül megrendítő esztétikai élményként Jónás Tamás kötetét választották, közös megegyezéssel. (Itt van a jelöltlista.)

fotó: Valuska Gábor

2006-ban Spiró György vehette át az elismerést Fogság című regényéért, 2007-ben Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című kötetével nyert, tavaly pedig Térey János Asztalizene című művéért vehette át a díjat.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért. A biztosítótársaság vezérigazgatója elmondta, soha nem volt nagyobb szükség a kultúra folyamatos támogatására, mint éppen most, s a Társaság hosszú távra tervezett e díj megalapításával, a kultúra folyamatos közvetítésével.

Jónás Tamás 1994 óta publikál, az Önkéntes vak a Magvetőnél a harmadik verseskötete. Elbeszéléseket és kisregényeket is ír. Eddigi kötetei: Ahogy a falusi vén kutakra zöld moha települ (versek, bár kiadó, 1994); Nem magunknak (versek, bár kiadó, 1996); Cigányidők (kisregények, bár kiadó, 1997); Bentlakás (versek, noran, 1999); Bánom, hogy a szolgád voltam (elbeszélések, Romano Kher kiadó, 2002); Ő (versek, Magvető könyvkiadó, 2003); Apáimnak, fiaimnak (elbeszélések, Magvető, 2005); Kiszámítható józanság (versek, Magvető, 2006); Önkéntes vak (versek, Magvető, 2008).

A díj két összekapcsolódó alkotói elismerés: az irodalmi díjhoz kötődik az AEGON Művészeti Társdíj, amelyre már a díjazott író jelölhet másik magyar művészt. A nettó hárommillió forintos AEGON Művészeti Díjat az alapító társaság vezetői minden évben tavasszal adják át, a nettó kétmillió forinttal járó AEGON Művészeti Társdíjat pedig fél évvel később, ősszel – Jónás Tamás már választott Társdíjast egy másik művészeti ágból, azonban szeptemberig titokban marad, hogy Jeney Zoltán zeneszerző, Vojnich Erzsébet festőművész és Kovalik Balázs operarendező után ki nyerheti el az elismerést.

forrás: litera

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.