Itt van Jonathan Franzen 10 aranyszabálya regényíróknak!

Itt van Jonathan Franzen 10 aranyszabálya regényíróknak!

.konyvesblog. | 2018. november 16. |

franzen7.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Bár Jonathan Franzen nemrég azt pedzegette, hogy visszavonul, a tengerentúlon a napokban megjelent új esszékötete, a The End of the End of the Earth. A meglehetősen provokatív szövegek kapcsán a sztáríró azt nyilatkozta, hogy esszéistának lenni olyan, mint amikor egy tűzoltónak az a dolga, hogy belerohanjon a lángokba, miközben a többiek épp oltják azokat. Ő azonban ezt nem bánja, könyvében pedig ezúttal arra kínál megoldásokat, hogy miként élhetnénk humánusabban a világban. Az új kötet egyik írásában szerepelnek az alábbi a szabályok is, amelyeket az írók számára állított fel.

Franzen 10 parancsolata íróknak: 

1. Az olvasó barát, nem ellenfél és nem szakértő.

2. Azt az irodalmat, ami nem az író személyes kalandozása valami rémisztő vagy ismeretlen felé, nem éri meg létrehozni csupán a pénz miatt. 

Jonathan Franzen: Nem fetisizálom a boldogtalanságot

Fotó: Valuska Gábor A Nagy Amerikai Regény címkéjét olcsó fogásnak tartja, a hazug reklámok dühítik, a közösségi médiától rosszul van, viszont imád versenyezni és szenvedélyes madárleső. A 22. Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a kortárs amerikai próza egyik legizgalmasabb művelője és alakítója, Jonathan Franzen, aki a nyitórendezvényen még azt fejtegette, miért az írást tartja a legjobb drognak, a Könyvesblognak adott interjújában azonban gyerekkorról, barátságról és az őt sokáig emésztő haragról is mesélt.

3. Sose használd a then (aztán, tehát) szót kötőszóként, erre a célra ott van az and (és). A then-nel való helyettesítés csak a lusta vagy botfülű írók rossz megoldása arra, ha túl sok and-et használtak egy oldalon. 

4. Írj egyes szám harmadik személyben, hacsak egy nagyon különleges, egyes szám első személyű hang ellenállhatatlanul föl nem kínálja magát. 

5. Ha az információ ingyenes és mindenki számára elérhető lesz, le fog értékelődni a regényekhez végzett kiterjedt kutatómunka. 

6. A legtisztább önéletrajzi szöveg tiszta invenciót kíván. Senki sem írt még annál önéletrajzibb történetet, mint az Átváltozás

7. Többet látsz, ha nyugodtan maradsz, mintha kergeted.

8. Kétséges, hogy bárki, akinek internet hozzáférése van a munkahelyén, jó irodalmat tudna írni. 

9. Az érdekes igék ritkán nagyon érdekesek.

10. Előbb szeretned kell, mielőtt hajthatatlan tudsz lenni. 

Forrás: Lithub

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.