A Brexit-szavazásról szóló regény nyerte a Costa-díjat
Hírek costa costa-díj

A Brexit-szavazásról szóló regény nyerte a Costa-díjat

.konyvesblog. | 2020. január 07. |

costa_book_awards_category_winners.jpg

Jonathan Coe Middle England című könyve nyerte a legjobb regénynek járó Costa-díjat: a kötet egy trilógia harmadik része, és a korábban megismert szereplők életét egy olyan esemény határozza meg, amely mérföldkőnek számít a jelenkori Nagy-Britannia történetében – ez az esemény pedig nem más, mint a Brexitről szóló referendum. A népszavazás teljesen megosztja a regényben szereplő házaspárt; a zsűri egyik tagja, John Boyne az eredmény ismertetése után azt mondta, hogy ha vannak, akik komolyan megszüntetnék az ország megosztottságát, akkor ez a könyv segíthet ebben, mivel rendkívül érzékenyen mutatja be mindkét felet, azaz az elszakadáspártiak és a maradáspártiak álláspontját is. 

A Costán összesen öt kategóriában osztottak díjat: a legjobb elsőkönyves Sara Collins lett a gótikus The Confessions of Frannie Langton című regényéért: ez egy jamaicai szobalány történetét meséli el, akit a munkáltatói meggyilkolásával vádoltak a 19. századi Londonban. Az életrajzi díjat Jack Fairweather egykori haditudósító kapta The Volunteer című könyvéért, amely Witold Pileckiről szól: ő önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítő munkát tudjon végezni. A hongkongi születésű Mary Jean Chan nyerte a költészeti díjat Flèche című debütáló verseskötetéért, amely a zsűri szerint megrázóan gyönyörűen vegyíti a személyes és a politikai aspektusokat. Jasbinder Bilané lett a gyerekirodalmi díj: a könyvének (Asha and the Spirit Bird) egy olyan lány a hőse, aki a Himalája lábánál éldegél és fejébe veszi, hogy megkeresi az eltűnt édesapját. 

A Costa-díjjal 5 ezer font is jár, a kategórianyertesek pedig esélyesek a 30 ezer font díjazású Costa Év Könyve Díjra.  Ennek nyertesét január 28-án jelentik be. 

Forrás: Costa, Guardian