Simon Márton versét már bőrre varrták

Rostás Eni | 2013. április 29. |

Simon Márton: Polarodiok

Libri, 88 oldal, 2013, 1267 HUF

935315_604553442891148_953218416_n.jpg

(forrás:Polaroidok Facebook)

Alig pár hete jelent meg Simon Márton második verseskötete, a Polaroidok, de az igazi rajongók máris a bőrükön viselik kedvenc idézetüket. Mi is fejezhetné ki jobban a rajongást, mint a szív fölé tetovált költői hitvallás? Ám az egymilliomodik stilizált vonneguti ánusz, vagy A kis herceg mottói helyett varrassunk inkább Örkény egypercest, Fodor Ákos haikut, vagy mérsékelten optimista Charles Bukowskit.

ragerage-450x337.jpg

Csöndben ne lépj az éjszakába át (…) Dúlj-fúlj,ha megszakad a napvilág, adta Dylan Thomas szájába a  szavakat Nagy László. Magyarul jobban hangzik?

cum.jpg

Egész hátas szonettek helyett tetováltassunk diszkrét szerelmes félmondatot, például E.E. Cummings Magammal cipelem a szívem című  verséből. Az igazán megszállott Cummings-rajongók választhatják a Halottas urna két füle E. E. Cummings magángyűjteményéből című Tandori-verset is. Garantáltan kevesebb fájdalommal jár a felvarrása.

sékszpír.jpg

Ha mégis ragaszkodunk a 12+2 sorhoz, akkor csakis Shakespeare jöhet szóba. Vajon hány szonett fér el egy bölcsészháton? (A képen a 116. részlete, amely Szabó Lőrinc fordításában így szól: "Szerelem a szerelem/Amely hőfokot más hőfok szerint nyer")

buk.jpg

Anonim alkoholisták, mogorva vén fráterek és a boldogság kék madárára vadászó, önjelölt ornitológusok dekorálhatják bőrüket egy szokatlanul optimista Bukowski-citátummal. (in: Forró vízi zene).

 tumblr_mitv5qLRFZ1qdc1tno1_500.jpg

 Depresszióra hajlamos japánok, és öntudatos főnixmadarak próbálkozzanak Sylvia Plath Lázár kisasszony (Lady Lazarus) című versének utolsó sorával, amely Tandori Dezső  fordításában így hangzik:

Hamu alól
Rőt haj, kicsapok,
Levegőt: embert falok.

Galambos Gáboréban pedig így:

Lánghajammal
Szállok,én a porból kikelek
Mint a levegőt, férfit eszek.

Nektek van irodalmi tetoválásotok?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!