Indul a verseny Jeremy Lin életrajzáért

vl | 2012. február 22. |

Az utóbbi hetek sportcsodája egy 23 éves ázsiai-amerikai fiú, Jeremy Lin, aki az amerikai profi kosárlabdligában (NBA) szereplő New York Knicks sztárja lett (részletesen itt olvasható el mesebeli története).

Jeremy Lin néhány hetes sikerének következményeként az amerikai könyvkiadók versenybe szálltak életrajzának kiadásáért. A piaci információk szerint az életrajzért legalább 500 ezer dollárt kellene fizetni, de ez az összeg felmehet milliós tételig is (ez azért vicces, mert jelenleg 600 ezer dollárt kap a csapatától, ami az NBA-ben semmiség). Jeremy Lin jelenleg a legizgalmasabb sportszemélyiség az amerikai médiában és a kosárlabdázó ázsiai gyökerei miatt óriási piacok nyílhatnak meg előtte Amerikán kívül is. Ilyenre láttunk már példát: a 216 centis Yao Ming népszerűsége megkérdőjelezhetetlen volt, de a Houston Rockets centere rengeteg sérülése miatt soha nem futotta be azt a karriert, amely benne lehetett volna. Viszont minden évben a legtöbb szavazatokat kapó játékosok között került be a hagyományos All Star-gálára.

Az amerikai kosárlabda, ahogy például az európai foci is, rendkívül népszerű Ázsiában, és mivel óriási piacot jelentenek, keresik is a lehetőségeket a meghódítására. Az amerikai csapatok rendszeresen járnak távol-keleti túrákra a szezon előtt, a Kobe Bryanthez vagy Dwight Howardhoz hasonló sztároknak a szponzoraik kötnek le hetekig eltartó turnékat, bemutatómeccseket.

Az amerikai sportolókról szóló életrajzok rendre jól teljesítenek az eladási listákon. Az Andre Agassi életéről szóló Open a New York Times bestseller-listáján első volt például. Lin esetleg könyvsikerének ezeken kívül még két kulcsa is van: a kereszténység és az internet. Többször hangsúlyozta keresztény hitét, a Denver Broncos irányítójának, a vallásos Tim Tebow-nak az életrajza korábban nyolc hétig volt a NY Times listáján a legjobbak között. Valamint Lin a Knicks-beli bemutatkozása óta eltelt rövid időszakban hirtelen az internet sztárja lett.