Idén Murakami a Nobel-díj nagy esélyese?

.konyvesblog. | 2012. augusztus 24. |

A Ladbrokes nevű brit fogadóiroda szerint az idén a legnagyobb eséllyel a japán származású Murakami Haruki kapja az irodalmi Nobel-díjat, akinek győzelmére jelenleg 10:1-es arányban lehet fogadni. Őt követi a kínai Mo Yan és a holland Cees Nooteboom (mindkettőjük esélyeit 12:1-hez jegyezték). A brit bukmékerek által tavaly erősen favorizált szír költő, Adonis, idén az ötödik a listán (14:1).

Az itthon is sokszor a Nobel-esélyesek között emlegetett Nádas Péter győzelmére – akárcsak például az amerikai Joyce Carol Oates, Don DeLillo vagy az énekes-költő Bob Dylan esetében – jelenleg 33:1-hez fogadhatunk.

Azt, hogy ki nyeri az irodalmi Nobelt, csak októberben hirdetik ki. Tavaly egyébként kisebb botrányt kavart, amikor Tomas Tranströmer nevének kihirdetése előtt a svéd költő hirtelen a legesélyesebbé vált a fogadóirodáknál, ezért felmerült a gyanú, hogy idő előtt kiszivárogtatták, hogy ki viszi majd el a pálmát.

2008-ban egyszer már szintén felmerült a gyanúja annak, hogy valaki vagy valakik a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról idő előtt kiszivárogtathatták a hírt. Akkor a francia Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta a díjat, igaz, a Dagens Nyheter korábbi beszámolója szerint a Ladbrokes akkor nem fogadott el fogadásokat az irodalmi Nobel-díjra, mert a fogadók valószínűleg tudták, hogy ki kapja a rangos kitüntetést.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.