Idén Murakami a Nobel-díj nagy esélyese?

.konyvesblog. | 2012. augusztus 24. |

A Ladbrokes nevű brit fogadóiroda szerint az idén a legnagyobb eséllyel a japán származású Murakami Haruki kapja az irodalmi Nobel-díjat, akinek győzelmére jelenleg 10:1-es arányban lehet fogadni. Őt követi a kínai Mo Yan és a holland Cees Nooteboom (mindkettőjük esélyeit 12:1-hez jegyezték). A brit bukmékerek által tavaly erősen favorizált szír költő, Adonis, idén az ötödik a listán (14:1).

Az itthon is sokszor a Nobel-esélyesek között emlegetett Nádas Péter győzelmére – akárcsak például az amerikai Joyce Carol Oates, Don DeLillo vagy az énekes-költő Bob Dylan esetében – jelenleg 33:1-hez fogadhatunk.

Azt, hogy ki nyeri az irodalmi Nobelt, csak októberben hirdetik ki. Tavaly egyébként kisebb botrányt kavart, amikor Tomas Tranströmer nevének kihirdetése előtt a svéd költő hirtelen a legesélyesebbé vált a fogadóirodáknál, ezért felmerült a gyanú, hogy idő előtt kiszivárogtatták, hogy ki viszi majd el a pálmát.

2008-ban egyszer már szintén felmerült a gyanúja annak, hogy valaki vagy valakik a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról idő előtt kiszivárogtathatták a hírt. Akkor a francia Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta a díjat, igaz, a Dagens Nyheter korábbi beszámolója szerint a Ladbrokes akkor nem fogadott el fogadásokat az irodalmi Nobel-díjra, mert a fogadók valószínűleg tudták, hogy ki kapja a rangos kitüntetést.