Hősnők szobraival ünnepelték Budapest születésnapját

Hősnők szobraival ünnepelték Budapest születésnapját

.konyvesblog. | 2019. november 18. |

budapest146.jpg

Budapesten közel ​1200 szobor van fővárosi területen, ezek közül mindössze 35 ábrázol olyan nőket, akiknek „neve is van​”, azaz hős és példakép, nem pedig meztelen dekorációs elem. Ennél még állatszoborból is több van! ​Ezen a helyzeten szeretne változtatni ​Wonder Woman Budapest​ kezdeményezésével a városi sétákat szervező ​Hosszúlépés. Járunk?​ csapata​, akiknek kezdeményezését a ​Főpolgármesteri Hivatal​ és a ​II. Kerület Önkormányzata​ is támogatja. (A kezdeményezésről már korábban beszámoltunk mi is.)

A ​Wonder Woman Budapest​ kampányban a Hosszúlépés. Járunk? Facebook oldalán online lehetett szavazni azokra a hősnőkre, akik a Hosszúlépés közössége szerint szobrot érdemelnének Budapest közterein, ​így választották ki azt az öt hősnőt, akinek szobrot szeretnének állítani Budapest​ utcáin és terein.

● Dr. Polcz Alaine​,pszichológus, írónő, a tanatológia egyik első hazai kutatója.
● Goldberger Friderika​, üzletasszony.
● Bédy-Schwimmer Róza​, politikus, a magyar feminista mozgalom úttörője.
● Telkes Mária​, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője.
● Amrita Sher-Gil​, festőművész.

A civil kezdeményezés céljaival egyetértett a ​II. Kerület Önkormányzata​ és a Főpolgármesteri Hivatal​ is, ezért ​Budapest idei, 146. születésnapját közösen, egy rendhagyó sajtótájékoztatóval ünnepelték​. Ezen a Hosszúlépés. Járunk? képviseletében ​Koniorczyk Bori​ társalapító​ ​számolt be kampányuk sikeréről​, a II. kerület polgármestere, ​Őrsi Gergely​ ​pedig ígéretet tett ​Szenes Hanna szobrának felállítására a Széna téren, ​szemben a Margit körúti fogházzal, ahol 23 évesen kivégezték. Bár a szavazáson Szenes Hanna szoros versenyben alulmaradt, a II. kerület abban bízva, hogy az öt hősnő szobrát hamarosan felállítják, egy újabb szobor felállítását vállalta. ​Kerpel-Fronius Gábor​ főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az ​új városvezetés számára​ ​kiemelten fontos​, hogy köztereinken több hősnő jelenjen meg a jövőben.

Forrás: Hosszúlépés.Járunk?