Hol ér össze Tompa Andrea és Bödőcs Tibor világa?

Hol ér össze Tompa Andrea és Bödőcs Tibor világa?

Ruff Orsolya | 2018. június 10. |

margo_2018_bodocstompa1.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Tompa Andreában és Bödőcs Tiborban látszólag annyi a közös, hogy májusban mindketten megnyerték a Libri irodalmi díjat (az Omerta a szakmai zsűri, az Addig se iszik a közönség díját kapta), viszont a Margón kiderült, hogy ez csak a látszat, és ha nincsenek közös pontok, akkor meg kell teremteni őket, Valuska László pedig szombat délután a PIM udvarán erre tett kísérletet. Ezeket a közös pontokat villantjuk fel most mi is.

Visszajelzés. Bödőcs Tibor el van kényeztetve a tapsidővel, de jólesett neki, hogy az olvasók szavaztak a könyvére. Számára egyszerre megnyugtató és nyomasztó is a könyv véglegessége, hiszen a stand-up nincs lezárva, az mindig csiszolható, viszont már a szombati felolvasásra választott szövegét is átírta volna, ha tudná. Tompa Andrea szerint nem csak elengedni kell a könyvet, de hagyni is, hogy elhaljon a szerzőben, hiszen csak így tudja átadni az olvasóknak, íróként pedig így tud majd ráfordulni az új könyvre. Míg szerinte Bödőcsnek a nyilvánosság magától értetődő, neki összeakad a nyelve, ha mások előtt kell beszélnie: „Meg kell ezt is tanulni, hozzá kell szokni”. Nehezebb, hogy írni kell és nem beszélni?, érkezik a kérdés balról, de Bödőcs azt mondja, hogy a stand-up-nál ugyanúgy mondatokat kell létrehoznia, csak a folyamat ott nincs lezárva.

Színház. Tompa Andrea a bölcsészkar utáni tanácstalanságban jelentkezett egy ÉS-ben megjelent felhívásra. A Hajónapló Műhelyhez került, amely a legtöbb kritikust adta a színházi szakmának. A színházcsinálás viszont idegen tőle, nem tud közösségben alkotni, még ha vágyik is rá. Bödőcs Tibor ellenben szerepelni akart, jelentkezett is a színművészetire. A stand-up-ban szerinte benne van a színészet, az írás, újságírás és a kritika is. Magát nem írónak, hanem humoristának tartja, aki most írt egy könyvet, és nem zárta ki a lehetőségét, hogy ír majd többet is. Tompa Andrea amúgy a közelmúltban két cikket is írt külföldi lapokba a magyar humorról és benne Bödőcsről (az egyik még megjelenés előtt áll), melyekben azt vizsgálta meg, hogy a performatív elemek hogyan jelennek meg a politikai humor szintjén. Az egyik legjellemzőbb vonásnak a túlazonosulást érezte, amikor egy produkció felnagyít egy politikai üzenetet. A színházi elemek ilyenkor „billegnek”, hiszen a néző nem tudja eldönteni, hogy amit lát, az egy kritika vagy maga az üzenet, és ez a billegés egyfajta szürkezónában tartja a nézőt. Ezen a ponton Bödőcs közbeveti, hogy ő így érzett Budaházy Edda videójával kapcsolatban is.

A hely, ahonnan elindult minden. Bödőcs azt mondja, hogy amiben felnőtt, arról tud beszélni, így aztán nem csoda, hogy a könyvben is szerepel Búcsúszentlászló. Utóbbi csak látszólag unalmas, történek nélküli közeg, csak észre kell venni őket, és a búcsúszentlászlói kocsmapult David Attenborough-jaként pontosan erre törekszik. Tompa Andrea nem ugyanazt a Kolozsvárt akarta megírni, mint az előző két könyvében, a helyszín ezért is periférikusabb az Omertában. A maga részéről mindenesetre már elfogadta, hogy erről tud írni – de hogy másról is, azt még nem tudja. Bödőcs Tibor mindig úgy tervezi, hogy a következő stand-up-ban nem lesz benne Búcsúszentlászló, eddig ez még nem igazán jött össze.

Nyelv. Bödőcs szereti „ezt a szerepjátékos, maszkos játékot”, és ha megtalálta hozzá a nyelvet, akkor élvezi, hogy használhatja. A könyvhöz írószótárt készített, ehhez 2-3 hétre belehelyezkedett egy-egy írói világba. Jegyzetelt és igyekezett elsajátítani a jellemző mondatszerkezeteket, például Krasznahorkai-mondatokat írt. Tompa Andrea is szokott szólistákat írni, de írás közben nem használja őket, mert ha ezek a szavak nem költöznek belé, akkor „fityegni fognak”, művivé válnak a szövegben. Szerinte, amikor az olvasó könyvet vásárol, akkor 10-15 sort elolvas, és aztán sokszor visszateszi a kötetet a polcra. Az Omerta tétje épp ezért az volt, hogy az első 10-15 mondat elcsábítsa az olvasót. Írás közben jó irodalmat nem szeret olvasni, mert íróként gyengítené, oral historyt már inkább. A legfontosabb viszont, hogy megtalálja a figurát, majd ugyanilyen fontos, hogy megindokolja, hogy az a figura miért beszél.

Korok. Bödőcs szerint a szövegben fel kell építeni, mi hangozhat el egy adott korban, de ahogy kimondja, már rá is vágja, hogy ez hülyeség, hiszen van, ahol épp a szó idegensége adja a poént. Szerinte amúgy a legfontosabb írói tevékenység a húzás („hogy mennyire van erőd felülbírálni, ami kijön az első garral”). A nézők előtt más tudatállapotba kerül – ezt úgy jellemezte, hogy míg otthon púpos Dávid-szobrokat tud csinálni, a púp lehúzásához szüksége van a nézőre. Az 50-es évek felderítése nagy nehézséget jelentett Tompa Andreának, a lapokat olvasva ugyanis nem derült ki semmi a hétköznapi életről: „Olyan, mintha a mostani életünket az M1 alapján próbálnánk rekonstruálni”. Nehéz volt korabeli naplókat találni, erős forráskritikával kellett kezelni azokat is, hiszen egy őszintének tűnő naplóról is kiderülhetett, hogy egy besúgóé. Tompa Andreát általában megmagyarázhatatlanul elkezdi érdekelni valami (ez lehet orvoslás vagy rózsanemesítés), de mindig meg kell értenie, hogy az a téma miért izgatja. Ha erre nem kap választ, akkor a regény nem fog működni.

Társadalmi érzékenység. Tompa Andrea szerint Bödőcsnek munkaeszköze a politika, íróként viszont olyan elvárást támasztanak feléjük, mely szerint majd ők kimondanak dolgokat. Szerinte „minden kritikai véleményt elnyomni ugyanolyan nehéz, mint mindig megszólalni”. Bödőcs Tibor szerint itthon hiányoznak például az amerikai late night show-khoz hasonló kritikus hangú műsorok, ezért van az, hogy egy-egy paródiája közéleti ügy lesz, és a kis videók nagyot ütnek.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!