Hófehérke gyermeket vár a gonosz farkastól

-Szűcs Gyula- | 2008. február 04. |
Mi a közös a New Yorkba menekült meseszereplők napi gondjaiban, a saját gyermekük által meggyilkolt űrlovagok családi krónikájában, és a délszláv háború idején elszakított testvérek könnyes-korditfüstös egymásra találásában? Mindhárom veszettül jó képregénysorozat, és idén végre magyarul is megjelennek. Nagyvárosi mese, eposzi ívű science-fantasy, balkáni cyberpunk - már most kijelenthetjük, hogy 2008 a felnőttképregények éve lesz!

A beharangozót kezdjük az Eisner-díjas Fabulákkal, amit a Képes Kiadó márciusra ígér. A klasszikus mesék agyonkoptatott kliséit zseniálisan újrahasznosító képregénysorozatban Hófehérke, Csipkerózsika, Piroska, a Szőke Herceg és a többi mesehős a mi világunkba kénytelen menekülni az otthonukat feldúló titokzatos Ellenség elől. New York közepén megalapítják Fabletownt, és maradék varázserejükkel elrejtik a kíváncsi tekintetek elől. A polgármesternek megválasztott Hófehérke törvénykezései alapján mindenki tiszta lappal indulhat az új hazában, de sok meseszereplőt még mindig a múlt árnyai kísértenek. A Fabulák alkotója, Bill Willingham rögtön egy szövevényes gyilkossági üggyel nyit az első részben: Hófehérke testvére, Red Rose eltűnt, a lakásában pedig több a vér, mint Rob Zombie horrorfilmjeiban együttvéve.

Az eset Fabeltown rendőrfőnökéhez, a Csúnya Gonosz Farkashoz kerül. Ő a sorozat legstílusosabban átértelmezett meseszereplője. Láncdohányos, ballonkabátos, keserűen monolgizáló zsaru, aki csak a legnagyobb titokban találkozhat a noirokból kihagyhatatlan Végzet Asszonnyával: Hófehérkével! Persze a három kismalac még mindig nem bocsátotta meg a Farkasnak azt az ominózus házrombolást. Sőt, a róka, a három medve, és a többi jól ismert állatszereplő, aki nem tud emberi alakot ölteni, és a várostól távoli Farmon kénytelen élni, lázadással akar véget vetni az igazságtalan gettósításnak. Tetézi a bajt, hogy a titokzatos Ellenség megtalálta a módját, hogy a mesehősök után jöjjön Fabletownba, ráadásul a Szőke Herceg is bejelenti, hogy indulni akar a polgármester-választáson. Hófehérkének tehát nincs könnyű dolga, és ekkor még nem is tudja, hogy gyermeket vár a közutálatnak örvendő Farkastól. A Fables első 22 oldala angolul megtekinthető a DC honlapján, James Jean szó szerint meseszép borítófestményei pedig itt.

A hazai fantasy piacot uraló Delta Vision a Hódítók hatalma után egy újabb nehézsúlyú francia képregénysorozattal, a Metabárókkal jelentkezik idén. Alejandro Jodorowsky epikus ívű sci-fije a Dűne-regények hangulatát idézi - ami nem csoda, hiszen a chilei polihisztor 1975-ben egy tizenkét órás Dűne-filmet akart készíteni, amiben Orson Welles játszotta volna Harkonnen bárót, Salvador Dalí a Császárt, Mick Jagger Freyd Rauthát, Alain Delon pedig Duncan Idahót de végül anyagi okok miatt elmaradt a forgatás.

A Metabárók családja az Atreidesekhez hasonló szupertápos harcos-kalmár-uralkodó dinasztia, történetüket az utolsó Metabáró (a Névtelen) meséli el, valamikor a távoli jövőben. A szerelemben, intrikában és lövöldözésben bővelkedő családmese az ükapa, Othon von Salza keserédes történetével indul: a Császár ikergyermekeit megmentő ünnepelt hős beházasodik Castaka báró familiájába, ahol a férfi családtagok a bushitaka útját járják. A bushitaka tradíciója szerint a bárói cím csak úgy örökölhető, ha a fiú egy halálig tartó párbajban legyőzi az apját. A küzdelmet hagyományos fegyverekkel (karddal és lándzsával) vívják, egy olyan korban, amikor mindenki plazmavetőt, és impulzuspuskát használ, a határmenti konfliktusokat pedig többszázezres űrhajóflottákkal szokás rendezni.

A Metabárók mesterien vegyíti az Oidipusz-mondakört a vallásfilozófiával, az ezotériával és a tudományos fantasztikummal. A filmszerű vágásokkal tarkított oldalkompozíciókon nagyon érződik Jodorowsky  mozgóképes múltja (El Topo, A szent hegy), bár ez nem kis részben a rajzoló Juan Gimenez érdeme. Az idén várható 200 oldalas kötetben Othon, az ükapa, Honorata, az ükanya, és Aghnar, a dédapa története kap majd helyet.

Feltámadni látszik halottaiból a Titkos Fiók kiadó is: jön a Szörny ébredése-ciklus régóta várt második kötete, a December 32. Az alkotó, Enki Bilal Jodorowskyhoz hasonlóan szintén tett már kirándulást a filmek világába (Tykho Moon, Immortal), jellegzetes repülő taxis nagyváros-ábrázolása az Ötödik elemben is visszaköszönt.

A szörny ébredése-tetralógia Bilal leglíraibb önvallomása: cyberpunk környezetbe csomagolt háborúellenes szózat, annak a jövőképnek a felvázolása, amit Bilal semmiképpen sem akar megélni, hiszen a családja pont emiatt menekült Szerbiából Franciaországba. A December 32 történetének főhőse három árva, Nike, Leyla és Amir, akiket a délszláv háború pokla szakított el egymástól, hogy aztán felnőttként újra találkozzanak.

2026-ban járunk. Megvalósult minden, amit Philip K. Dick betépve leírt a regényeiben: Nike emlékezet-szakértőként dolgozik a Világemlékezet Központi Adatbankjánál, de a munkájáért jóformán csak fejfájást kap cserébe. Sajátos agykontroll-módszereivel hol a másik két árvát keresi, akiket Szarajevóban látott utoljára fél éves korában, hol a kormányügynököknek dolgozik, akik az Obscurantis Order nevű radikális szervezet uralomra kerülését akarják megakadályozni. Titkos összeesküvés, fejbe ültethető szupertechnológia, szeretet, gyűlölet, testvéri összetartás és kíméletlen társadalomkritika - a Szörny ébredése-sorozatban együtt van minden, amiért szeretjük a Karamazov testvéreket, a Szárnyas fejvadászt (helyesebben: Philip K. Dick teljes életművét), és a Harcosok klubját. A December 32 előzményének néhány oldala megtekinthető a kiadó honlapján.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.