Jo Nesbø a kereszthivatkozások hálójában

.:Benedek:. | 2012. május 04. |

Fotó: Valuska Gábor

A magyar megjelenéseknek köszönhetően eddig sem panaszkodhattunk, hogy ne lennénk naprakészek a skandináv krimit illetően, most viszont egy alkalmazás segítségével a mélységekig megismerhetjük a műfaj egyik legnagyobb híressége, Jo Nesbø könyveit. A Small Demons nevű oldalon persze nemcsak az ő, hanem sok más író könyveit is rendszerezik az azokban előforduló híres emberek, ruhák, autók, tárgyak szerint.

A nagy múltú Harvill Secker & Vintage kiadó nemrég jelentette be társulását  a Small Demons nevű közösségi szolgáltatással. A Small Demons, mint minden menő közösségi oldal, internet az internetben. A szlogen szerint az alkalmazással új módon fedezhetjük fel a könyveket, a lényege, hogy a kereszthivatkozásoktól hemzsegő oldalon azt térképezhetjük fel, hogy a könyvekben milyen emberek, ruhák, autók, képregényhősök, stb. fordulnak elő. Természetesen a különböző előfordulások kapcsolódnak egymással, a sok kapcsolat pedig újabb kapcsolatokat szül. Ha például könyvekben szereplő emberekre keresünk rá. akkor írók, történészek, komikusok, rendezők, zenészek, sportolók, és képregénykarakterek között válogathatunk. Az oldal persze folyamatosan frissül és naná, hogy a felhasználók maguk is építhetik, bővíthetik a kapcsolatok rendszerét.

Az angol Harvill Secker & Vintage nagy reményekkel társul a Small Demonsszal, amit mi se jelez jobban annál, hogy elsőként norvég sztárírójuk, Jo Nesbø műveit eresztik elsőként az adatfolyamba. Minden szempontból jó választás ő, hiszen a skandináv krimi egyik leghíresebb képviselője, a Harry Hole-történetek pedig elképzelhetetlenek a Jim Beam, a Martens-bakancs vagy Camel-cigi nélkül.

Például a Hóember adatlapjának Ruházat & Kiegészítők füle alatt értelemszerűen azt találhatjuk, hogy milyen ruhákban jár Harry Hole és persze azt is, hogy milyen karórát hord. Ha rákattintunk az ábrákra, akkor egyből előugrik egy idézet is, amelyben említik az adott márkát:

 

És ugyanígy, ha mondjuk a könyvben előforduló magazinok címlapjaira kattintunk, akkor is az adott szövegkörnyezet tárul a szemünk elé:


 

A fentieken kívül böngészhetünk a könyvben előforduló híres emberek, helyek, országok, események, filmek, zenék, tévé- és rádióműsorok, ételek és italok, elektronikus eszközök és "minden más" között.

Jo Nesbø kilenc könyvből álló Harry Hole-sorozatának rezonőr főszereplője egy különc oslói rendőrtiszt, Harry Hole, aki furcsábbnál is furcsább gyilkossági ügyek megoldásán dolgozik. Első kötete, a Denevérember 1997-ben jelent meg. „A kiindulópontom mindig a főszereplőm, Harry és egy bizonyos motiváció, amely a tetthez vezeti”. Nesbø rengeteg kutatást is végez írás előtt. Első könyve megírása után barátkozott össze informátoraival a rendőrségnél, így mindig van, aki segítse a munkáját. Azt állítja, a regényekben feltüntetett adatok, tények kilencvenöt százaléka biztosan valós. Amúgy is az igazságot kéne leírnunk íróként, ezt a történet is mindig visszaigazolja, mondja.

Nesbø könyveinek nyelvezete egyszerű, fordulatai váratlanok, miliője filmszerű, nem véletlenül kaptak rá a filmesek is: nálunk idén nyáron mutatják be a Fejvadászok 2011-es adaptációját (Morten Tyldum rendezésében, aki A legtöbb ember Kínában él című 2002-es drámát jegyzi). A film remekül visszaadja a Nesbø-könyvek rideg, elidegenült világát, és kifejezetten meglepetés a folyamatosan fenntartott feszültség és egészen váratlan fordulatai miatt is. Nesbø úgy tűnik, nem nagyon görcsöl rá a filmes témára: „Én könyveket írok, vagyis ez a dolgom - úgyhogy ha filmek készülnek belőlük, annak csak örülni tudok, meg remélem, hogy jó az alapanyag, amit a kezükbe adtam. De én sem engedem, hogy bárki beleszóljon a munkámba, és ha egyszer a filmeseké a jog a regényemre – végezzék ők is a dolgukat.” Azt azért hozzáteszi, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy Scorsese fogja adaptálni a Hóembert, és elárulja, hogy tinédzserkorában egy Taxisofőr-plakát lógott az ágya fölött. - Jo Nesbøvel a Könyvfesztiválon beszélgettünk, olvasd el az interjút!
  

TRIVIA

Nesbø 1960. március 29-én született Oslóban, de gyerekkorát Moldéban töltötte. Tehetséges futballistának számított, 19 éves koráig a Molde csapatában csatárként focizott a norvég első osztályban. Később egy térdsérülés véget vetett ígéretes sportkarrierjének, így nem került álmai csapatába, a Tottenham Hotspurba. Azt a legendát terjeszti, hogy ha nem következett volna be a sajnálatos baleset, ma ő lenne Jürgen Klinsmann. Nesbø azonban nem eresztette búnak a fejét: miután a foci miatt az iskolával nem sokat törődött, továbbtanulás helyett katonai szolgálatra jelentkezett északra, ahol három évet töltött.

Ott pótolta a hiányosságokat, közgazdász diplomát szerzett, majd dolgozott szabadúszó újságíróként és pénzügyi elemzőként is. 1992-ben fogta magát, és zenekart alapított Di Derre néven, melyben énekesként, dalszerzőként és gitárosként is részt vesz. A kilencvenes évek végén a négytagú Di Derre menő bandának számított hazájában, két lemezük jelent meg. A folkpopot játszó zenekar egyébként ma is létezik, Nesbø lelkesen vállal fellépéseket, évente akár ötvenet-hatvanat is, ha az írás mellett akad ideje. A zene az alkotás folyamatában is igazi mankó, állítása szerint az íróasztal mellett jó hangosan bömböl a fülébe valamelyik kedvenc lemeze. És ha még ez sem lenne elég: telente Thaiföldön húzza meg magát, ahol szabadon áldozhat szenvedélyének. Felesége nincs, de született egy kislánya, aki most 12 esztendős. (Forrás: Könyves magazin)
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.