Meghalt Szőcs Géza

Meghalt Szőcs Géza

Hatvanhét éves korában meghalt Szőcs Géza költő, írta a Magyar PEN Club Facebook-oldalán. Októberben koronavírussal került kórházba. A József Attila- és Kossuth-díjas költő Orbán Viktor kulturális főtanácsadójaként dolgozott.

vl | 2020. november 05. |

Szőcs Géza 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végzett magyar-orosz szakon, majd az egyetem elvégzése után Herder-ösztöndíjas volt Bécsben, amire Sütő András Herder-díjasként jelölte.

A hivatalos kiadványok egyre erőteljesebb cenzúrázása miatt csatlakozott a “második nyilvánosság ” megteremtésére tett romániai kísérlethez, 1981-ben az Ellenpontok című szamizdat lapot szerkesztette, amiért a Securitate többször is letartóztatta. Az Ellenpontok segített felhívni a figyelmet a romániai kisebbségek, elsősorban a magyarság tűrhetetlen helyzetére, memorandumot juttattak el a helsinki folyamat 1982-es madridi utótalálkozójához.

2012-ben derült ki, hogy édesapja, Szőcs István újságíró is a román államvédelmi hatóság ügynöke volt, jelentett róla.

1975-ben jelent meg Te mentél át a vízen? címmel első verseskötete, majd kétévente újabbak követték: Kilátótorony és környéke, Párbaj, avagy a huszonharmadik hóhullás.

1986-ban a román államvédelmi hatóság zaklatásai elől Svájcba távozott, ahol újságíróként dolgozott, majd a Szabad Európa Rádió budapesti irodájának megszervezését bízták rá.

1986-ban Budapesten adták ki A szélnek eresztett bábu, ugyanebben az évben Amerikában Az uniformis látogatása című kötetét, 1988-ban Kölnben jelent meg Kitömött utcák, hegedűk című prózatöredéke, 1989-ben látott napvilágot A sirálybőr cipő című verskötete.

1990 márciusában, a romániai forradalom után lemondva az emigrációban kiküzdött egzisztenciájáról visszatért Kolozsvárra és bekapcsolódott a magyarság politikai életébe. 1990 áprilisában megválasztották a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának, 1990-ben szenátorként és az RMDSZ frakcióvezetőjeként bekerült a bukaresti parlamentbe, 1991-től a párt alelnöke volt. Az RMDSZ 1993. januári brassói kongresszusán megvált funkciójától, s bejelentette: a belső harcokat megelégelve nem vállal tisztséget, a szervezetből 1999-ben lépett ki. Ezután könyv- és lapkiadással foglalkozott, 1992-ben megalapította az Erdélyi Híradó nevű kiadót, amely többek közt megjelentette az Orient Expressz című politikai magazint és egy új magyar nyelvű erdélyi napilap próbaszámait.

Az első Orbán-kormány alatt került be a Duna TV-t felügyelő alapítvány ellenőrző testületébe, majd 2008-tól a kuratórium Fidesz által delegált tagja volt. A 2010-ben megalakult Orbán-kormányban kultúráért felelős államtitkárként dolgozott két évig, majd Orbán Viktor kulturális főtanácsadója lett. 2011 óta a Magyar PEN Club elnöke.

Forrás: MTI, Wikipedia