Guardian: A szerelem a legjobb bosszú a holokauszt bűneiért

.konyvesblog. | 2016. április 06. |


Gárdos Péter Hajnali láz című kötetét ma este mutatják be a Londoni Magyar Kulturális Központban. A regény éppen egy évvel ezelőtt a Londoni Könyvvásár legjelentősebb könyve volt, a világ vezető kiadói versengtek érte. Azóta kiadták Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Svédországban, Ausztráliában, Portugáliában, Tajvanon és Hollandiában, ahol a februári megjelenése óta a kiadónak már négyszer kellett újranyomnia a kötetet. Az Egyesült Királyságban ma kerül a boltokba a regény, amelynek hátteréről és egyediségéről a The Guardian húsvétvasárnap, már a megjelenés előtt hosszú cikkben számolt be.

Kapcsolódó cikkek:

Hajnali láz: az életbe szerettek bele

Gárdos Ágnes: Fél évet jósoltak nekünk, ötvenkét évet éltünk együtt

Világsiker lehet a Hajnali láz, a holokauszttúlélők szerelmi története

A holokauszttúlélők szerelmi története Tajvanon is hódít

"A szerelem a legjobb bosszú a holokauszt bűneiért" című írásában Joanna Moorhead részletesen beszámol a regény keletkezésének történetéről, arról, hogyan találta meg, majd adta át Gárdos Péter édesanyja a férjével közös leveleiket a fiának, aki előbb regényt írt, majd filmet forgatott kettejük megismerkedéséről és szerelméről. "Két olyan ember története ez, akik elhatározták, hogy a gonoszságot szinte nevetségesen egyszerű módon győzik le" - írja a Guardian. "Apám elhatározta, hogy csak egyetlen módon kerekedhet felül a holokauszt gonoszságain, mégpedig, ha minden fájdalmat és szenvedést maga mögött hagy, és a lehető legboldogabb és legteljesebb életet fogja élni. Hitt abban, hogy előre kell tekintenie, nem pedig hátra, és tudta azt is, hogy ehhez az élethez egy társra van szüksége, egy feleségre, akit szerethet, aki viszontszereti, és akivel családot alapíthat" - jelentette ki az író-rendező a lapnak.

A londoni bemutatót követő hetekben a kötet az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben jelenik majd meg. Gárdos Péter a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Chaja Polak holland szerzővel április 23-án 11:30-tól szüleik történeteinek feldolgozásáról beszélget.

Forrás: Libri, Guardian