G.I. Joe és Amerika kapitány beköltöztek a Kongresszusi Könyvtárba

.konyvesblog. | 2018. november 07. |

Miki egér, Popeye, Superman, Amerika kapitány – az amerikai populáris és képregény-kultúra több fontos figurája is egy időre a Kongresszusi Könyvtárba költözött. A képregények kiadásával és forgalmazásával foglalkozó Steve Geppi ugyanis júniusban bezárta az amerikai popkultúrára fókuszáló múzeumát (ez volt a Geppi Entertainment Museum), az ő felajánlásának köszönhetően viszont a gyűjteményből most több mint háromezer darabot kiállítanak Washingtonban.

A kiállított darabok között vannak képregények, moziplakátok és játékok is; a Kongresszusi Könyvtár kurátora, Sara W. Duke szerint a kiállítás révén most olyan látogatók is megismerhetik ezeket a relikviákat, akik nem feltétlenül popkulturális színtérként gondolnak a Kongresszusi Könyvtárra. A kiállítás egyik legérdekesebb darabja amúgy Joe Simon eredeti tus- és vízfesték rajza Amerika kapitányról.

Sara W. Duke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mindez nem csupán a képregényekről szól, hanem arról is, hogy a szórakoztatóipar annak idején hogyan reagált a háborúra. Amerika kapitány figurája például kimondottan segített abban, hogy népszerűbbé váljék a háborús erőfeszítésekben való részvétel – elég csak a legelső rész borítójára gondolni, melyen Amerika kapitány állcsúcson vágja Hitlert.

A kiállított darabok között látni lehet egy eredeti storyboardot is, amely a repülőgépét bütykölő Miki egeret ábrázolja, és egy G.I. Joe-baba prototípusát is 1964-ből. Utóbbi figurát egy Stan Weston nevű férfi találta ki, aki 100 ezer dollárért adta el a jogokat a Hasbrónak, lemondva így a jövőbeni eladások után járó 1 százalékról. Ha utóbbi választja, valószínűleg még az unokái is kőgazdagok lettek volna. Amikor 2003-ban a prototípusok egyikét árverésre bocsátották, az akciófigura több mint 200 ezer dollárért kelt el.

Forrás: NYTimes