Francia válasz a Google-ra

Francia válasz a Google-ra

.:wendy:. | 2010. január 14. |

A francia kulturális miniszter január 12-én bejelentette, hogy a digitális kor kihívásaihoz igazodva egy olyan könyves internetes adatbázist kívánnak létrehozni, amely méltó gall versenytársa lehet a Google Books-nak.

Frederic Mitterrand nem zárta ki a Google-lal való együttműködést, de ezeket feltételekhez kötné. Olyan együttműködést szorgalmazna, amelyhez az indító tőke a francia államtól származna, és világossá tette, hogy az amerikai vállalatóriásnak a franciák szabályai szerint kell játszania.

A Google könyves projektjének keretében már több mint 10 millió könyvet digitalizáltak azzal a céllal, hogy egy olyan világméretű könyvtárat hozzanak létre, amely mindenki számára elérhető, aki rendelkezik internetkapcsolattal. "Nem akarom, hogy ez a vita egy következő állomása legyen a francia-amerikai szembenállásnak, még akkor sem, ha a konfliktus maga sokszor ösztönzően is hathat" - mondta Mitterrand egy, a témában tartott sajtótájékoztatón. Az elképzelt francia könyves adatbázist, a Gallicát a francia nemzeti könyvtár üzemeltetné, eddig több mint egymillió digitális tartalmuk van, de ez egyelőre csak a szakmai közönségnek elérhető. Ezt az adatbázist bővítenék ki olyan kiadói és más céges - például a Google-lal kötött - együttműködésekkel, amik segítségével bővülhetne a tartalom.

A Google Books folyamatosan küzd szerzői jogi problémákkal, világszerte támadják őket szerzők és kiadók. A franciák ezzel szemben azt mondják, könnyebben meg tudnák határozni, hogy mennyi nem szerzői jogdíjas könyv lenne online elérhető, és az ebbe nem tartozó könyveket egyszerűen meg lehetne rendelni egy (velük együttműködő) netes könyvkereskedőtől. Nagy hangsúlyt fektetnek az online hirdetésekre is. Problémát a duplikátumok jelentenek majd, hiszen rengeteg, az Egyesült Államokban megtalálható francia nyelvű könyvet is digitalizáltak már, ezeket most majd ki kell cserélni az "eredeti" francia kiadásokra.

Nicolas Sarkozy múlt hónapban jelentette be, hogy majdnem 750 millió eurót szánnak a francia könyvtárak digitalizációs törekvéseire, ezért igen erős tárgyalási helyzetben vannak a Google-lal szemben. Mitterrand miniszter márciusban szándékozik ellátogatni a Google kaliforniai központjába.  "A Google hódítóként érkezett meg Európába, és sokan tárt karokkal fogadták: olyan együttműködéseket írtak alá, amelyek szerintem elfogadhatatlanok. Sokan belementek a kizárólagos partnerségbe és olyan esetleges, sokszor egyoldalú szerzői jogi megállapodásokba, amelyekbe nem lett volna szabad. Mi olyan együttmődést ajánlunk, amelyben nem kizárólagosan osztunk meg tartalmakat a Google-lal és a legmesszebbmenőkig tiszteljük a szerzői jogot" - mondta Mitterrand egy a Le Monde-nak adott interjúban. A Google pozitívan fogadta a franciák bejelentését. "Az együttműködéssel gazdagodik a könyves adatbázisunk, valamint felhasználók milliói fognak elérni francia nyelvű műveket az interneten" - mondta Philippe Colombet, a Google France könyves projektéért felelős vezetője.

A Google és a francia állam megállapodása mindamellett nem tölti el maradéktalan örömmel a könyvtárosokat, egy lyoni könyvtár például megtagadta az együttműködést a céggel.