Film készül Virginia Woolf és Vita Sackville-West románcáról

Film készül Virginia Woolf és Vita Sackville-West románcáról

.konyvesblog. | 2017. február 15. |

58a1db7e250000b54d0b8a54.jpegVita és Viginia lesz a címe annak az életrajzi filmnek, amely Virginia Woolf és a költő, regényíró, kerttervező, Vita Sackville-West szerelmét mutatja be szélesvásznon. Sackville-Westet Gemma Arterton, Woolfot Eva Green alakítja. A film 1927-ben és 1928-ban játszódik, Chanya Button rendezi, a forgatókönyvét pedig az az Eileen Atkins jegyzi, aki 1995-ben hasonló címmel írt drámát a két nő kapcsolatáról; a drámához kettejük levelezését vette alapul. Atkins egyébként már többször is eljátszotta az írót, a saját darabján kívül egy olyan egyszemélyes előadásban is, ami a Saját szoba című Wolf-esszéből készült.

A 40 éves Woolf 1922-ben, három évvel a Mrs. Dalloway sikerei előtt ismerkedett meg a nála egy évtizeddel fiatalabb Sackville-Westtel, aki akkoriban egy Harold Nicolson nevű politikus és diplomata felesége volt, ám házassága mellett több hosszútávú kapcsolatot is fenntartott más nőkkel. Szerelmük barátságként indult, ám még a szakítás után is egymás megszállottjai maradtak. Négy nappal első találkozásuk után Woolf vacsorára invitálta Vitát, aki a férjének címzett levelében leírta, mennyire imádja az írónőt, és biztos benne, hogy a férfi is imádná. Vita arról is beszámolt, hogy úgy érzi, tetszik a nőnek, aki még a lakhelyére, Richmondba is elhívta, majd hozzátette, hogy „Drágám, egészen oda a szívem!” Vitából nemcsak szerető, de múzsa is lett, ő inspirálta Woolf regényének nemváltó hősét, Orlandót, a végeredmény pedig Vita fia, Nigel Nichols szerint a legszebb és leghosszabb szerelmeslevél lett az irodalomban. A fiú 1973-ban jelentette meg a könyvét szülei házasságáról Portrait of a Marriage: Vita Sackville-West and Harold Nicolson címmel.

Virginia Wolf nem először bukkan majd fel a filmvásznon, Az órák című filmben Nicole Kidman, a Bloomsbury-csoportot bemutató minisorozatban, a Life in Squares-ben pedig Lydia Leonard alakította.

Forrás: HuffPost, BrainPickings