Film készül David Grossman díjnyertes regényéből

.konyvesblog. | 2019. augusztus 13. |

2013_konyvfesztival_grossman-8584.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Hamarosan játékfilm lesz az izraeli író, David Grossman Egy ló besétál a bárba című regényéből. Egy amerikai-ausztrál stúdió, a Village Roadshow Pictures döntött úgy, hogy feldolgozza a történetet, amely 2017-ben megnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat.

Grossman regényét itthon a Scolar adta ki 2016-ban, és a hét könyve is volt nálunk. „Grossman könyve kényelmetlen, fojtogató parabola egy gyónással felérő stand up előadásról, melynek során nemcsak a komédiásnak kell szembenéznie a gyásszal és a veszteséggel, de a közönségének is. Egy ló besétál a bárba… - az olvasó fantáziájára van bízva, hogy fejezi be a viccet" – írtuk akkor. 

Egy este arról, hogy mi a groteszk

Ha a világ színház, az élet egészen biztosan stand-up comedy, írtam a Könyves magazin Könyvesblokk rovatába David Grossman Egy ló besétál a bárba című könyvéről. Annyival tenném sutábbá az egyszeri Shakespeare-parafrázist, hogy ha jól csináljuk, még az is lehet, hogy cirkusz. Vagy, ha rosszul....

Bár az Egy ló besétál a bárba elsőre talán nem tűnik hollywoodi alapanyagnak, nem ez lesz az első alkalom, hogy adaptációt készítenek belőle. Pár évvel ezelőtt az izraeli színész-rendező, Dror Keren állította színpadra a történetet Tel Avivban. De Magyarországon is készült már belőle monodráma az S. K. Társulat előadásában.

Grossmannal 2013-ban interjúztunk is (akkor jelent meg A világ végére című regénye): a beszélgetésből kiderült, hogy a családról az intimitás jut eszébe, és hazája, Izrael, ahol egy zajos família minden jó és rossz tulajdonsága egyesül, de kiderült az is, milyen magyar szerzőket olvasott, és hogy mit jelent számára az írás.

Forrás: Vulture