Ezt nézd meg a Hay Fesztiválon

.konyvesblog. | 2013. május 16. |

hay_bp.jpg

Pénteken startol az elme 2. budapesti Woodstockja, a Hay Fesztivál. 17-21. között írókkal, filozófusokkal, építészekkel lehet együtt gondolkodnia a világról, a PIM-CEU-Akvárium tengelyen. Megmondjuk mikor, és hová érdemes menni, szigorúan irodalmi alapon.

Május 17. – BÁN, KRAUSS

Indítsd a fesztivált a Közép-európai Egyetem nagytermében. Bán Zsófia beszélget „az Egyesült Államok egyik legjelentősebb regényírójával”, Nicole Krauss-szal. A beszélgetés témája a Nagy Palota, amelyről a Könyves Magazin 5. számában kérdezgettük az írónőt. Budapesti látogatásának tiszteletére a Magvető újra megjelentette Krauss korábbi bestsellerjeit, A szerelem történetét, és a Betéved az ember egy szobába címűt. A beszélgetés 19 órától kezdődik.

Május 18.- FINY, DUEñAS, SHEERS, SZIRTES, ESPADA, ZÁVADA, SIMON, PION, SIROKAI

Reggel 9-től a népszerű gyerekíró, Finy Petra vár mindenkit a CEU Nagytermében. Mesemondás, bábszínház, és megzenésített versek Farkasházi Réka előadásában.  Az interaktív gyerekirodalom után nem kell túl messzire kódorogni a Nagyteremtől, sőt el sem kell mozdulni onnan este fél 6-ig. 12:30-tól a spanyol írónő, María Dueñas beszél műveiről, köztük a magyarul idén megjelent Öltések közt az időről. Beszélgetőpartnere Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt volt elnöke, és Marta del Riego, a Vanity Fair szerkesztője lesz. Színházi, regényírói és filmes munkák, a tájjal és környezetünkkel való kapcsolat, valamint a háború hatása is szóba kerül majd a walesi költőnek, Owen Sheers-nek, és a PIM operatív igazgatójának, Gulyás Gabriellának 15 órakor kezdődő eszmecseréjén. Másfél órával később Váradi Júlia vendége lesz a nemrég a Sátántangóval a Best Translated Book Awardot elnyerő költő, műfordító, George Szirtes. Ha tudni akarod, hogyan segítette a Budapesti Spanyol Nagykövetség a magyar zsidóságot a második világháború alatt, akkor 17:30-ra legyél a CEU Nagytermében. A Menekültek című könyv szerzője, Dobos Erzsébet professzorasszony, és Arcadi Espada, az En nombre de Franco spanyol írója idéz múltat. Vezesd le az első két nap fáradalmait az Akvárium Klubban, ahol Závada Péter, Simon Márton, Pion István, és Sirokai Mátyás szövegel. Kísér az Amoeba Band, kezdés este 9-kor.

Május 19. – DRAGOMÁN, SALISBURY, ESTERHÁZY

Borkóstoló, borkorcsolya, és a bor reneszánsza Dragomán Györggyel, és a The Daily Telegraph munkatársával, Xante Clay-jel, 13 órától a PIM étterében. 14:30-tól a Walesi Nyelvű Gyermekköltő-díjas Eurig Salisbury olvas fel műveiből, és beszélget a walesi nyelv gazdagságáról Gaston Vadásszal. Helyszín a PIM. 19:30-zól a Hay Fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence faggatja Esterházy Pétert, ugyanott.

Május 20. - DRAGOMÁN, GREER

Pünkösdhétfőn semmi sem eshet jobban, mint egy irodalmi séta Budapesten, Dragomán Györggyel, és a Centrál, a New York és a Hadik Kávéházakkal. Találkozó 15 órakor az Intercontinental Szállónál. Kávézás után még épp visszaérhetsz a PIM-be, ahol a világhírű ausztrál feminista írónő, Germaine Greer tart előadást a szex, a szerelem, és a házasság ábrázolásáról Shakespeare műveiben. Hangsúly a Rómeó és Júlián.

Május 21. - BERNSTEIN

A Watergate-botrány, és aki mögötte van. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy Dustin Hoffman formálta meg őket a filmvásznon. Inotai Edit vendége a legendás amerikai oknyomozó újságíró, Carl Bernstein viszont igen. Ő volt az egyik társszerzője Az elnök emberei című könyvnek, és ő írta Hillary Rodham Clinton életrajzát is.