James Franco, zombik és skandináv krimi - ezeket az adaptációkat várjuk a legjobban 2013-ban

.konyvesblog. | 2013. március 05. |

James Franco és a medve

Miután az idei Oscaron már elég szép sikereket arattak a jobbnál jobb könyvek filmes adaptációi, vigyázó szemünket a még bemutató (vagy éppen forgatás előtt) álló feldolgozásokra vetjük. A shortlist.com harminc olyan regényt gyűjtött össze, amelyekre érdemes lesz figyelni a mozikban is, mi most ezek közül választottunk ki tíz olyan könyvet, amelyet valamiért szeretünk és várunk.

Patrick deWitt: Testvérlövészek

„Most éppen a rendezőt keressük” – mesélte tavaly májusban a Könyvesblognak Patrick deWitt, aki akkor azért érkezett Magyarországra, hogy a Testvérlövészek című westernjét népszerűsítse. A regényben egy bérgyilkos testvérpár, a hírhedt Sisters fivérek, Charlie és Eli, Oregonból Kaliforniába tartanak, hogy a Kapitány nevű bandavezér megbízásából eltegyenek láb alól egy férfit. Útjuk során a társadalom peremén (vagy azon kívül) tengődő figurák tucatjaival hozza össze őket a sors, ám aki keresztbe tesz nekik, azzal szívfájdalom nélkül leszámolnak. A forgatókönyvet Patrick deWitt írja, Eli-t a tervek szerint John C. Reilly alakítja majd.

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

 

Az elveszett nemzedék egyik leghíresebb képviselőjének regényéből 1974-ben Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével már készült egy film, 2011-ben pedig Baz Luhrman rendező gyürkőzött neki megint a feladatnak. A filmben a címszereplőt Leonardo DiCaprio, Nick Carraway-t Tobey Maguire, Daisy Buchanant pedig Carey Mulligan alakítja, bemutatóját azonban már többször elhalasztották. Az előzetes alapján kimondottan látványosnak ígérkező filmet az IMDb adatbázisa szerint május 10-én mutatják be az Egyesült Államokban (és rá néhány nappal Magyarországon is).

Max Brooks: World War Z

 

Max Brooks azonos című regényét dolgozta fel a Marc Foster rendezte mozi, amely már csak azért sem maradhatott ki a felsorolásból, mert a Brad Pitt főszereplésével készült film 2011-ben Magyarországon forgott. A zombifilm elkészültét több nem várt nehézség is hátráltatta (2011 októberében a terrorelhárítás lefoglalta a produkció kellékként behozott fegyvereit, tavaly májusban pedig kiderült, hogy pótforgatásra van szükség), de most nagyon úgy tűnik, hogy idén júniusban végre bemutatják a filmet.

Shakespeare: Rómeó és Júlia

Se szeri, se száma a 16. századi angol drámaíró halhatatlan szerelmi történetén alapuló filmes feldolgozásoknak, a rendezők ugyanakkor a jelek szerint nem tudják megunni a Capuletek és Montague-k acsarkodására fittyet hányó szerelmesek tragédiáját. Az új verzióban az eddig főleg tévés produkciókban feltűnő Douglas Booth játssza Rómeót, Hailee Steinfeld (ismerős lehet A félszeműből) pedig Júliát. A filmben feltűnik még Paul Giamatti, Damian Lewis és Stellan Skarsgard, a bemutató várhatóan valamikor októberben lesz Nagy-Britanniában.

Stephen King: Carrie

 

Stephen King regényét Brian De Palma több mint harminc éve vitte filmvászonra, most pedig A fiúk nem sírnak rendezője, Kimberly Peirce rendezte újra. A címszereplő bőrébe ezúttal Chloë Grace Moretz bújik, anyját pedig Julianne Moore alakítja. A filmet októberben mutatják be az Egyesült Államokban.

James Ellroy: Amerikai tabló

James Franco az év elején jelezte, hogy szívesen filmet forgatna James Ellroy regényéből, melyben – a kötet fülszövege szerint – „bűnözők, korrupt rendőrök és még korruptabb politikusok alakítják a történelmet, és az erő, amely mozgatja őket: a pénz, a szex és a hatalom”. James Franco nem csak rendezné a filmet, de eljátszaná a főszerepet is. Többet egyelőre nem nagyon tudni a projektről, mindenesetre mi várjuk az újabb részleteket.

Cormac McCarthy: Child of God


James Franco on WhoSay

 

James Franco tavaly februárban kezdte el forgatni a Cormac McCarthy harmadik regényén alapuló filmjét, melyet társ-forgatókönyvíróként is jegyez, emellett ő játssza az egyik főszerepet is. Az 1973-ban megjelent regény, amely egy nekrofil, pedofil tömeggyilkos történetét dolgozza fel, vegyes fogadtatásban részesült. Nem csoda, hiszen a könyvben kellő részletezettséggel követhetjük végig, hogyan hull le a kultúra Lester Ballardról, aki „hozzád hasonlóan talán Isten gyermeke".

William Faulkner: Míg fekszem kiterítve

Ugyancsak James Franco nevéhez fűződik Faulkner klasszikusának legújabb feldolgozása. Franco nem csak rendez meg ír, de természetesen játszik is, és mi mást, mint az egyik főszerepet. Az 1930-ban megjelent regényben egy meghalt tanyasi öregasszony családtagjai felkerekednek, hogy az asszony földi maradványait Jeffersonban temessék el. A Géher István fordította könyv fülszövege szerint „viszontagságos, hosszú úton szekereznek végig, hogy a szó szoros értelmében ’tűzön-vízen át’ végbevigyék, amire szavukat adták”.

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

Bár az év elején lehetett olyan híreket olvasni, melyek szerint Daniel Craiget esetleg kiírnák a Millennium trilógia második részén alapuló filmből, de a másik főszerepet játszó Rooney Mara állítólag nem tud semmi ilyesmiről. A film előkészítéséről összességében meglehetősen keveset tudni, jelen állás szerint azonban úgy néz ki, hogy Steven Zaillian írja ennek is a forgatókönyvét.

Jo Nesbø: Hóember

„Én könyveket írok, vagyis ez a dolgom – úgyhogy ha filmek készülnek belőlük, annak csak örülni tudok, meg remélem, hogy jó az alapanyag, amit a kezükbe adtam. De én sem engedem, hogy bárki beleszóljon a munkámba, és ha egyszer a filmeseké a jog a regényemre – végezzék ők is a dolgukat ” – nyilatkozta tavaly a norvég Jo Nesbø (bővebben itt). Azt azért hozzátette, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy Scorsese fogja adaptálni a Hóembert, és elárulta, hogy tinédzserkorában egy Taxisofőr-plakát lógott az ágya fölött.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.