Ezeket a könyveket olvassák az asztronauták az űrben

.konyvesblog. | 2018. augusztus 03. |

tim_peake.jpg

Tim Peake

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai ugyan nagyon elfoglalt emberek, de időnként nekik is jár egy kis kikapcsolódás. Ez az oka annak, hogy meglehetősen nagy filmarchívum áll a rendelkezésükre odafent (természetesen sok űrutazós filmmel, mint például az Űrodüsszeia vagy a Gravitáció), és hogy van egy jó nagy „űrkönyvtáruk” is, ha éppen egy kis olvasásra vágynának.

A könyvek egy részét maguk az asztronauták vitték magukkal. Susan Helmsnek például megengedték, hogy tíz kötetet felvihessen. Ő többek közt az Elfújta a szélt, a Hiúság vásárát, és a Háború és békét választotta. Más könyveket űrturisták adományoztak nekik. A magyar származású milliomos, Charles Simonyi például a Faustot ajándékozta az űrhajósoknak, valamint Robert Heinlein A Hold börtönében című sci-fi regényét.

Hogy milyen könyveket olvasnak még az űrben, annak az Idependent járt utána. A teljes listát ITT tették közzé. A felsorolásból az derül ki, hogy az űrkönyvtár állománya igen színes, vannak benne klasszikus művek, például a Karamazov testvérek, vagy Dickenstől a Két város regénye, de akad jó pár bestseller is, például Dan Brown, Anthony Piers vagy Terry Brooks könyvek. A listából az is jól látszik, hogy az űrhajósok eléggé kedvelik a fantasy és a sci-fi műfaját, az érdeklődésüket jól mutatja, hogy a többszörös Hugo-díjas Lois McMaster Bujoldnak például vagy egy tucat regénye szerepel a könyvtárukban. 

Ami elég meglepő, hogy az űrbe jó pár gyerekkönyv is kikerült. Ez azért van, mert a Nemzetközi Űrállomásnak van egy szuper kezdeményezése is, aminek a Story Time from Space címet adták. Ennek a projektnek az a célja, hogy olvasásra buzdítsák azokat a gyerekeket, akik érdeklődnek az űrutazás és a könyvek iránt. Az általuk beküldött mesék közül aztán felolvasnak az asztronauták, az ebből készült videókat pedig az interneten teszik közzé.

Forrás: Independent

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.