Életműdíjat kapott Toni Morrison

.konyvesblog. | 2016. március 02. |

(Kép forrása)

Az amerikai szépirodalomhoz való hozzájárulásárt PEN/Saul Bellow-díjat kapott Toni Morrison írónő, akinek prózáját revelatív erejűnek, intelligensnek és merésznek nevezte az elismerést odaítélő zsűri. A bírák egyike, Louise Erdrich emlékeztetett arra, hogy Morrison művei erősen építenek a fekete tapasztalatra, a fekete öntudatra, és regényei minduntalan tágították az arról folyó diskurzust, hogy mit jelent feketének, nőnek, embernek vagy éppen egyetemesnek lenni, emellett prózája az időszerű és az időtlen témákat is folyamatosan kutatta.

A 25 ezer dollár díjazással is járó elismerést eddig olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Don DeLillo, Cormac McCarthy és Philip Roth - utóbbi volt egyébként az első díjazott még 2007-ben. A díjat ünnepélyes külsőségek között április 11-én adják át.

Toni Morrison idén februárban töltötte be a 85. életévét. Első regénye 1970-ben jelent meg, ez volt a Nagyonkék. 1988-ban Pulitzer-díjat nyert A kedves című regényével, amely egy felszabadított fekete rabszolganő kálváriáját meséli el. A könyvből utóbb Oprah Winfrey és Danny Glover szereplésével film is készült. Morrison rengeteg műfajban kipróbálta magát, így a regények mellett írt gyerekkönyveket, drámát, operalibrettót, és ismeretterjesztő műveket is.

1993-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint "látnoki erejű és költői szépségű regényeiben az amerikai valóság egyik lényeges metszetét kelti életre". Több más rangos díjon kívül 2012-ben megkapta az Egyesült Államok legmagasabb civileknek adható elismerését, az Elnöki Szabadságérmet is.

Forrás: Guardian