Egyedülálló Plath-kézirat kerül kalapács alá Londonban

.konyvesblog. | 2013. május 06. |

plathkézirat.png

Alig két héttel az öngyilkossága előtt írta át Sylvia Plath azt a költeményét, melynek eredeti kéziratát a héten fogják elárverezni Londonban.

Sylvia Plath egyik utolsó költeményének kézirata kerül a héten kalapács alá. A Sheep in Fog című vers magyarul – Tandori Dezső fordításában – Juhok a ködben címmel várt ismertté. A dokumentum érdekessége, hogy Plath a halála előtt alig két héttel átírta a költemény utolsó versszakát, amely az első változatban még pozitív kicsengésű volt, ezzel szemben a végső változat kimondottan gyászosra sikeredett: „Fenyegetésük, / Hogy átengednek egy égnek, / Mely csillagtalan, apátlan sötét víz”. Sylvia Plath 1963 februárjában önkezével vetett véget az életének, ezek után nem meglepő, ha férje, Ted Hughes utóbb „baljóslatú fenyegetésként” értelmezte az utolsó három sort.

A kézirat a Roy Davids Gyűjtemény darabjaként kerül aukcióra. Davids (maga is költő és kéziratgyűjtő) évekig Hughes közeli barátja volt, és később segített neki a Plath-kéziratok értékesítésében. A vázlatok egy része azonban Plath és Hughes közös gyerekeihez került, majd amikor a fiuk, Nicholas anyagi gondokkal küszködött, Davids megvásárolta tőle a kéziratokat. Ezek egyike volt a Sheep in Fog.

A kézirat azonban nem csak ezért érdekes. Olivia Cole, a The Daily Beats szerkesztője ugyanis az eredeti kéziratot tanulmányozva arra lett figyelmes, hogy a dokumentum másik oldalán egy eddig nem publikált prózai szövegrészlet olvasható. Amikor még Plath és Hughes közös háztartásban élt, nem volt ritka, hogy az újrahasznosítás és a takarékosság jegyében egymás kéziratainak hátoldalára is írtak. 1962 decemberében Plath egyedül élt, és a Sheep in Fog hátoldalát használta arra, hogy papírra vessen egy prózatöredéket, melyben egy Alison nevű lány azt fontolgatja, hogy éjszaka úszni indul, és eljátszik azzal a gondolattal, hogy eltűnik a sötét vízben.

A kollekció darabjai május 8-án kerülnek kalapács alá. A Plath-kéziratok az előzetes várakozások szerint 30-35 ezer font körüli áron találnak majd gazdára.

És íme, a szóban forgó költemény, angol és magyar nyelven:

Sheep In Fog

The hills step off into whiteness.
People or stars
Regard me sadly, I disappoint them.

The train leaves a line of breath.
O slow
Horse the colour of rust,

Hooves, dolorous bells ----
All morning the
Morning has been blackening,

A flower left out.
My bones hold a stillness, the far
Fields melt my heart.

They threaten
To let me through to a heaven
Starless and fatherless, a dark water.


Juhok a ködben

Fehérségbe haladnak a dombok.
Emberek – csillagok? –
Néznek szomorúan, csalódnak bennem.

Lélegzet-nyomot hagy a vonat.
Ó, lomha
Rozsda-szín ló,

Paták, panaszos csengők –
A reggel egész
Reggel csak sötétült,

Kihagyott virág.
Csontom csöndet őriz, a messzi
Földek szívem olvasztják.

Fenyegetésük,
Hogy átengednek egy égnek,
Mely csillagtalan, apátlan sötét víz.

(Tandori Dezső fordítása)

Forrás: The Daily Beast, The Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.