Dr. Csernus Imre: A NŐ. Csajsziknak.

.konyvesblog. | 2015. december 11. |

 Fotó: Valuska Gábor

 8 éve jelent meg Dr. Csernus Imre: A Nő című könyve. Azóta nagyot fordult a világ, felnőtt egy új generáció, de a problémák ugyanazok maradtak. Az új könyv azoknak szól, akik szeretnék nem elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint az anyjuk, vagy azok a felnőtt nők, akik körülveszik őket. A NŐ. Most csajsziknak!

Dr. Csernus Imre: A Nő - Csajsziknak

Jaffa Kiadó, 2015, 250 oldal, 3990 Ft

 

Az új kötetben Csernus elsősorban a fiatal nőkhöz szól. Na, és milyenek ők? Vagyis: milyenek vagyunk? Először is, nem tudunk mosolyogni. Aztán meg könnyű minket manipulálni. És persze gyorsan akarunk mindent: sikert, szerelmet, szexet, miközben kimaradnak fontos lépcsőfokok. A doki szerint a kielégüléshez vezető úton elképesztően gyors kommunikáció zajlik, míg az egyéb dolgoknál sokkal nagyobb a félénkség. Félünk beszélni önmagunkról, a félelmeinkről, mintha csak a szépet-jót kellene mutogatni.

Ezerrel lájkolunk, telefonos randi alkalmazásokon ismerkedünk, YouTube-ozunk, csetelünk, racionális szempontból képezzük magunkat, utazgatunk fel s alá Európában, ahogy a csövön kifér, miközben boldogtalanok vagyunk. És elképesztően merevek.

Mindez egyáltalán nem csoda, hiszen a legtöbbünk előtt nincsen hiteles szülőminta, és egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor beszélgettünk otthon őszintén. A belső hiányosság pedig mindig feszültséget generál, és ha ezt nem tudjuk, csupán tüneti szempontból fogjuk oldani a feszültségét – jön a csoki, süti, pia vagy a ruhavásárlás.

Ehhez hasonló, a fiatalokat érintő témákkal foglalkozik A NŐ. Csajsziknak című könyvében Csernus, és ami a fő, hogy a megoldáshoz segítséget is nyújt. Dönteni persze nem ő fog helyettünk, rajtunk áll, megfogadjuk-e az ajánlatait. Szerinte a felismerés, hogy valami nem oké az életünkkel, fontos lépcsőfok, de utána jön csak a következetes, kemény munka, vagyis a meló, meló, meló.

A jó hír, ha minden egyes napot úgy élünk meg, hogy a tőlünk telhető maximumot nyújtjuk, és rádöbbennünk, hogy a saját életünkért nem más, hanem csakis mi vagyunk a felelősek, elindulhat a változás. Ami azért fontos, mert – a szerző szavaival élve  –  akinek nem nyílik ki a szeme, annak egyszerűen nincs esélye a boldogságra.

 (x)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.