Douglas Adams halála ellenére folytatódik a Galaxis útikalauz

.:wendy:. | 2008. szeptember 29. |
 • Douglas Adams világsikerű regénye a Galaxis útikalauz stopposoknak máig gyümölcsöző üzleti siker. A Hyperion Kiadó most úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy Adams 2001-ben elhunyt, mégis folytatják a könyvsorozatot és a meglévő öt kötet mellé íratnak egy hatodikat is. A könyvet Eoin Colfer, sikeres fantasy-szerző fogja írni, így mindenképpen felmerül a kérdés, neki miért éri meg, valaki másnak a könyvét folytatni. Kaufer elmondása szerint egyáltalán nem volt szándékában valaki másnak a sztoriját továbbírni, de ahogy egyre jobban elgondolkodott a kiadó ajánlatán, rájött, bármennyire sok az ellenérzése, azt sem viselné el, ha valaki más írná meg helyette.

   


  Eoin Colfer


  Colfer azt mindenképp hangsúlyozta, hogy nem az eredeti regények újraírása vagy olcsó másolása a célja, új történetet akar írni, így azok akiknek esetleg nem fog tetszeni a folytatás, nem fogják úgy érezni, hogy a számukra oly kedves Adams-regények besározódtak. Nem akar majd úgy írni, mint Douglas Adams, mert tudja, hogy úgysem sikerülhet. A sztoriból csak annyit árult el, hogy mivel az ötödik könyv végén Adams az összes szereplőt megölte a föld elpusztításával, azt kell valahogy kitalálnia, hogy hogyan támadjanak fel a főhősök és kezdjenek újabb nagyszerű űrkalandba.

 • A Timesban interjút olvashatunk Margaret Atwooddal, aki mesél legújabb könyvéről, a hamarosan megjelenő Payback: Debt and the Shadow Side of Wealth című esszékötetről. A könyvben a Booker-díjas kanadai írónő az adósság és egyensúly kérdését vizsgálja történelmi, irodalmi és társadalmi szempontból. Már régóta foglalkoztatták ezek a kérdések, amikor a könyv írása közben felismerte, mennyire eluralják világunkat a pénzügyi válságok, még a fejlett országokban is mennek tönkre a bankok, az emberek sorra feszik fel a személyi köcsönöket. Sokakban felmerült a kérdés, hogy az írónő miért foglalkozik közgazdaságtannal, ám szerinte ez nemcsak a pénzről szól. "Ez az adósságról szól, amely igen sok formában megmutatkozhat, habár igaz, hogy a legerősebb ezek közül a pénzügyi adósság." Atwood a könyvben történelmen végighaladva vizsgálja meg, hogy mennyire fontos szerepe volt az adósságnak gyakorlati és metafizikai értelemben is az emberiség történetében: kezdve az egyiptomiak rítusával, akik megmérték a halott szívét és ez alapján döntötték el, hogy helyesen élt-e, a mezopotámiai adósrabszolgaságon át olyan irodalmi képekig, mint a Faust.
   
 • A floridai The Ernest Hemingway Home and Museum bejelentette, hogy sikerült megegyezniük a szövetségi hatóságokkal és az író birtokán élő több mint ötven macska boldogan élheti tovább gondtalan életét, nem fogják őket elszállítani. Az állatok mind az író legkedvesebb macskájától, Hógolyótól származnak, akit 1935-ben fogadott be Hemingway és mindannyian hordozzák Hógolyó különleges génjét, akinek hat lábujja volt.