Coelho a brazil Roxfortban kviddicsezik

.konyvesblog. | 2016. február 04. |

enhanced-buzz-15578-1454122732-7.jpg

A Harry Potter és a Tűz Serlege óta mindannyian tudjuk, hogy nem a Roxfort az egyetlen varázslóiskola a földtekén. A Trimágus Tusán két nagy európai iskola, a francia Beauxbatons és a diákjait bolgárföldön képző Durmstrang egy-egy tanulója versenyzett Harry Potterrel, ám JK Rowling most lerántotta a leplet három új varázslóiskoláról a Pottermore-on. Sőt, még azt is elárulta, hogy összesen tizenegy különböző mágusképző van szerte a világban. Az amerikait, amelyről talán hamarosan többet is megtudunk a Legendás lények és megfigyelések című HP-spinoff-ból, Ilvermornynak hívják.

Mahoutokoro

wizarding-school-map-mahoutokoro.jpgA japán iskolába már hét éves kortól várják a varázslónövendékeket, ám ők csak tizenegy éves koruktól kezdhetnek el repülni. A varázslógyerekek minden nap egy óriási viharfecske hátán teszik meg az utat az iskolától az otthonaikig. Az iskolának helyet adó palota világossárga nefritből készült, és a muglik által lakatlannak hitt vulkáni sziget, a Minami Iwo Jima legmagasabb pontján áll.

A diákok az első napon kapnak egy elvarázsolt köpenyt, ami épp olyan ütemben növekszik, ahogy ők, és fokozatosan változtatja a színét, ahogy haladnak előre a tanulmányaikban: a világos rózsaszíntől egészen az aranyig. Ha a köpeny fehérré változik, az azt jelzi, hogy a diák elárulta a japán varázslókódot, megszegte a Nemzetközi Titoktartási Egyezményt, vagy a varázslás olyan illegális területeit gyakorolta, amiket Európában sötét varázslatoknak nevezünk. A fehér köpeny óriási szégyen, azonnali kicsapást és a japán Mágiaügyi Minisztérium vizsgálatát vonja maga után. A japán varázslóiskola a kviddicstudományáról is híres: a legenda szerint a sportot évszázadokkal korábban néhány roxforti diák ismertette meg a japánokkal. A diákok a mutatványra nem éppen alkalmas seprűiken akarták körberepülni a világot, de Japán fölött bajba kerültek. A Mahoutokoro varázslói mentették meg őket, ők pedig épp annyi időt maradtak az iskolában, amennyi alatt megtaníthatták a diáksereget a kviddics alapjaira. A japán kviddicsjátékosok bátorságát annak tulajdonítják, hogy edzéseiket nem egyszer a viharos tengeren tartják, ahol nemcsak a gurkókra kell figyelniük, hanem a szomszédos sziget muglirepülőterének gépeire is.

Castelobruxo

wizarding-school-map-castelobruxo.jpgAz esőerdő mélyén rejtőző brazil iskola egész Dél-Amerikából várja a diákjait, ám épülete a mugliszem számára egyszerű romnak tűnik. A gyakran templomhoz hasonlított intézmény aranysziklákból épült, és minden épületét apró, szőrös szellemlények, a rendkívül csintalan és ravasz caiporák védik, akik az éj leszállta után bukkannak elő, hogy szemmel tartsák a diákokat, és az esőerdőben lakó lényeket. Az iskola korábbi igazgatónője, Benedita Dourado egy roxforti cserelátogatáson teljes szívéből nevetett, amikor a brit iskola akkori igazgatója, Armando Dippet Hóborcra panaszkodott neki. Dourado felajánlotta, hogy küld néhány caiorát a Tiltott Rengetegbe, csak hogy a roxfortiak is megtudják, milyenek az igazi bajkeverők, ám Dippet nem élt a nagylelkű ajánlattal.

Az intézmény diákjai fényes zöld köpenyt viselnek, és különösen otthon vannak gyógynövénytan és legendás lények gondozása tantárgyakban. A Castelobruxo csereprogramjai nagyon népszerűek az európai diákok körében, akik tanulmányozni szeretnék Dél-Amerika flóráját és faunáját. (Bill Weasley szülei nem engedhették meg maguknak a tanulmányutat, ezért fiuk nem tudott elutazni.) Az iskola számos híres varázslót adott a nagyvilágnak: itt tanult a világ leghíresebb bájitalkészítője, Libatius Borage, és a világhírű Tarapoto Tree-Skimmers kviddicscsapat kapitánya, João Coelho is.

Uagadou

wizarding-school-map-uagadou.jpgEgyetlen afrikai varázslóiskola létezik, ami kiállta az idő próbáját (vagyis legalább ezer éves), és nemzetközi hírnevet szerzett magának: az Uagadou. A világ legnagyobb mágusképzője az afrikai kontinens minden országából várja diákjait. A diákok álomfutároktól értesülnek arról, hogy felvették őket az iskolába. Az álomfutárok akkor bukkannak fel, amikor a gyerekek alszanak, és általában egy feliratos követ hagynak a kezükben jelzés gyanánt. Egyetlen más iskola sem alkalmazza ezt a módszert tanulói kiválasztására.

Az intézmény a Hold hegyein található: egy hegyoldalból kifaragott épület ad neki otthont, amely ködbe vész, ezért néha épp úgy fest, mintha lebegne. Nagyon sok, sőt egyesek szerint minden mágia Afrikából származik, az Uagadou diákjai pedig különösen kiemelkedően teljesítenek asztronómiából és átváltozástanból.

A varázspálca európai találmány, és bár az afrikai mágusok is használják, a legtöbb varázsigéhez mégis mindössze a kezüket használják. Ez nagy szabadságot ad a diákoknak, amikor szabálysértéssel vádolják őket, hiszen elég csak azt mondaniuk, hogy ők nem csináltak semmit, csak integettek, a másiknak mégis leesett az álla. Szó szerint. Az animágusok legutóbbi nemzetközi szimpóziumán az iskola okozott némi botrányt és feltűnést a csoportos átváltozással: sok idősebb és tapasztaltabb boszorkány és varázsló fenyegetve érezte magát az elefántokká és gepárdokká átváltozni képes tizennégy évesektől. A futóegérré átalakulni képes Adrian Tutley még hivatalos panaszt is nyújtott be a Mágusok Nemzetközi Szövetségéhez.

 Forrás: Buzzfeed, Pottermore