Bret Easton Ellisnek kell a mamipornó

Rostás Eni | 2012. június 25. |

Fotó: Valuska Gábor

Sorra döntögeti az eladási rekordokat A szürke ötven árnyalata, ami nálunk június 30-tól kapható a boltokban. E.  L. James lett az első olyan szerző, akinek mindhárom könyve több mint 100 000 példányban fogyott Angliában, alig hét nap alatt.  Harry Potter hazájában ez nem kis teljesítmény!

Úgy tűnik, a szigetország olvasói fogékonyak az erotikára, ugyanis a könyvből két hónap alatt 765 ezer darabot kapkodtak el. Dan Brown legsikeresebb bestsellerének, A Da Vinci-kódnak ez a szám fél év alatt jött össze. A trilógia első könyve egy hét alatt 205 130 példányban kelt el, jócskán megelőzve ezzel az addig listavezető, 141 ezres eladási mutatókat. Az érdeklődés minden rekordot megdönt, június végére akár az egymilliomodik példányt is gazdára találhat Angliában. A trilógia, mely az év leggyorsabban fogyó könyve címet is kiérdemelte, Amerikában és Kanadában is hamar a sikerlisták élén landolt, 15 milliót adtak el belőle. Az Egyesült Királyságban eddig tizenhatszor került újrakiadásra, és 2,75 millió példánya talált gazdára. Kiadója, az Arrow további 2,75 millió kötetre írt alá.

A hatalmas siker ellenére az olvasókat erősen megosztja a diáklány és az üzletember szado-mazo románca. Van, aki rajong érte, másból viszont gúnyos nevetést vált ki a papírkötéses lakossági erotika, valahol be is tiltották. A trilógiát sokan nagymamapornónak csúfolják, ugyanis a negyvenes, ötvenes nők körében fogy a legjobban. Az idősebb generáció Twilight-ja állítólag több olvasó szexuális életének is jót tett, így James hirtelen nemcsak sikeres író, de wannabe-szexterapeuta is lett.

Ha egy könyv ennyire népszerű, nem kerülheti el sorsát, és hamarosan a legnagyobb stúdiók versengenek a megfilmesítési jogaiért. A forgatókönyv megírására már be is jelentkezett az Amerikai Psycho szerzője, Bret Easton Ellis. Ráadásul a rendező, és a főszereplők személyére is vannak tippjei.

"Teljesen elköteleztem magam amellett, hogy adaptáljam a Szürke ötven árnyalatát. Ez nem vicc" - írta ki Twitterre Ellis, aki meg is erősítette szándékát, nehogy több mint 292 ezer követője azt gondolja, csak viccelt. Azt is bejelentette, hogy már fel is vette a kapcsolatot ügynökével ez ügyben.  A 140 karakterbe belefért még, hogy a főszereplők remek filmes karakterek. Ellis szerint Christian Grey, a gazdag, ám annál titokzatosabb üzletember minden író álma. A szerepre már ki is nézte a True Bloodból és Lars von Trier Melankóliájából jól ismert Alexander Skarsgårdot, akit, mint mondja, már többször látott meztelenül az edzőteremben.  Jó választás lenne még Aaron Johnson, Ryan Gosling és Alex Pettyfer is, bár utóbbit kicsit fiatalnak érzi a feladathoz.

Hollywoodban felröppent a pletyka, hogy Angelina Jolie ül majd a rendezői székbe, sőt már a női főszereplő kilétére is érkeztek tippek Amanda Seyfriedtől Kristen Stewartig. Ellisnek mindkét posztra saját jelöltje van. Anastasia Steele szerepére Scarlett Johanssont vagy Kristen Stewartot tudná elképzelni. Kérdés, hogy a film mennyire csapna át iskoláslány pornóba, ha kettejük közül választanák ki Anát. A rendezői széket pedig annak a David Cronenbergnek szánja, akivel az Amerikai Psycho forgatásán már dolgozott együtt.

Erreni

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!