Bookline toplista: 2016 végén Kepes András könyve volt a legnépszerűbb

.konyvesblog. | 2017. január 18. |

Megjelenése óta a dobogón Kepes András Világkép című könyve, Harry Pottert sem lehetett kiütni a nyeregből, és a fiatal korosztály kedvence, a Nyírd ki ezt a naplót című kreatív könyvújdonság is sikeres maradt a téli hónapokban. Szépirodalom, gasztro-,és gyerekkönyvek a legsikeresebb könyvek listáján a Bookline Top50-ben.

Kepes András: Bizalom nélkül nincs társadalom

Fotó: Pörneczi BálintEltévedt a világ és a GPS azt üvölti: újratervezés! - mondja Kepes András, aki öt évvel Tövispuszta (Ulpius-ház, 2011) című regénye után új könyvvel jelentkezett. A Világképben a különböző kultúrákhoz való viszonyát vázolja fel utazásait, olvasmány- és riportélményeit...

Az egykori tévés pályafutása során számtalan országban fordult meg, életét, világképét legalább olyan erősen befolyásolták Dél-Amerika távoli országai, mint Közel-Kelet konfliktusokkal terhelt világa. Kepes András legújabb kötetében, a Világképben, amely egyúttal az egyik legkeresettebb könyv volt a Bookline-on 2016-ban, három kontinensen vezeti végig olvasót.

Harry Potter sikere töretlen, a varázslótanonc visszatérését bemutató előadás szövegkönyve a magyar olvasókat is meghódította, télen végig a sikerlista legkeresettebb könyvei között volt, és másodikként végzett az év végi eladási listán is. Tizenhét évvel az első magyar nyelvű kötet megjelenése után pedig a Harry Potter és a bölcsek köve az 50-es toplista 48. helyét foglalta el decemberben.  

Az öregedő Harry Potterék a múlttal és saját gyerekeikkel hadakoznak

(Kép forrása)Kilenc éve jelent meg a Harry Potter-széria hetedik könyve, amely elvarrta az utolsó szálakat, az epilógusban pedig felvillantotta az állítólagos békés jövő képeit, melyben Harry révbe ért családapa, aki a gyerekeit kíséri ki a Roxfortba tartó vonathoz. Vele van a felesége, Ginny, és...

Keri Smith világszerte több millió példányban elkelt kötete újraértelmezte a kreatív könyveket, a Nyírd ki ezt a naplót újszerű, már-már tabudöntögető stílusával méltán érdemelte ki a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb könyvének kijáró címet.

Alig lemaradva a dobogóról, negyedik lett Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyve, amelyben a szerző ezúttal a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjainak szerelmi életét tárja elénk.  

A tél a női szerzők és témák sikerét hozta, hatodik lett a sikerlistán Jakupcsek Gabriella könyve, a Megúszhatatlan, amiben az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb televíziós műsorvezetője ezúttal anyaként próbál szembenézni az élet megúszhatatlan helyzeteivel. Női szerzők sorában a következő Fábián Janka Az utolsó boszorkány lánya című műve, ami hetedik lett decemberben. A mindeddig csak e-könyvben olvasható történet a mágia, a bűbáj és a boszorkányság témakörét járja körbe. A szerző Koszorúfonat és Az utolsó boszorkány történetei - első könyv című regényei szintén ott vannak a Bookline sikerkönyvei között. Nyolcadik helyét megőrizte Ugron Zsolna Hollóasszonya, melynek fókuszában egy különc, de nagy dolgokra hivatott nőalak áll, akit az utókor Szilágyi Erzsébetként ismer.  

Stephenie Meyer A Vegyész című regénye a 9. lett a Bookline év végi toplistáján. A Twilight Saga írónője új regényében a kémek árulással és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli világába vezeti be olvasóját. És maradva a női szerzőknél, az utóbbi évek életmód könyveinek egyik legnagyobb sikere volt Marie Kondo sorozata, amely egyszerű, mégis nélkülözhetetlen útmutatást ad a rendre és tisztaságra vágyóknak. A szerző legújabb munkája, a Tiszta öröm 17. a listán.

Az ünnepi időszak a gasztro és gyerekkönyvek sikerét hozza évről évre. Idén különösen népszerűek voltak a hagyományos recepteket némi konyhai furfanggal megspékelő kiadványok.  Az eladási lista tízedik helyén Borbás Marcsi Édes békeidők című kötete végzett, amely nagy cukrászmesterek legendás, de otthon is könnyedén elkészíthető receptjeit gyűjtötte össze. Vrábel Krisztina, Koszta Ágnes, Dr. Töllösy Judit 160 grammos szénhidrátdiétája a megszokott karácsonyi nehéz ételekre kínál alternatívát, akárcsak a brit sztárséf, Jamie Oliver Minden napra superfood című, 99 egészséges receptet tartalmazó kötete.  Fördős Zé 83 kedvenc magyar receptem című könyvében a hagyományos magyar konyha rejtelmeibe vezeti be olvasóit.

A gyerekkönyvek közül a Bookline Könyvek gondozásában megjelent Nappali dalokban Palya Bea közös játékra hívja olvasóit, a kiadvány a szöveg mellett pedig vadonatúj dalokat is tartalmaz az énekesnőtől.  Berg Judit félelmet nem ismerő kisegere az olvasók kedvence, tíz évvel a Rumini-sorozat nyitókötetének megjelenése után a könyv a Bookline toplista 36. helyét foglalja el.

A minőségi szépirodalom rendre helyet követel magának a sikerkönyvek között. Vámos Miklós új regényének, a Hattyúk dalának középpontjában egy titokzatos kézirat áll, amelyet a történelem során számtalan alkalommal próbáltak meg már megfejteni, mindannyiszor sikertelenül. Az Árnyékban éles fény vagy címmel megjelent fotóalbum 400 oldalon keresztül mutatja be Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós életének, megismerkedésének, házasságának, és a tragikus vég pillanatait, a kötet oldalain pedig nemcsak egy legendás szerelem éled újra, hanem betekintést nyerhetünk a XX. század legsötétebb korszakába is.

A titokzatos kéziratoknak az a sorsuk, hogy sose fejtsék meg őket

A magyar történelmet rendszerint nagy összefüggések halmazaként ismerjük, ritka, ha egyetlen pontból bomlik ki egy adott ország narratívája. Vámos Miklós új regényében ez a pont Pécs városa, amely az évezredek alatt mindig fontos állomása volt az éppen aktuális népvándorlásoknak. Vámos maradt a...

A népszerű szerző Lakatos Levente sorozata elfoglalja az e-könyves lista 1.2.3. és 7. helyét is. A sorozat következő epizódjaiban a két főhős, Liza és Igor ismét találkozik, kapcsolatukra azonban újra és újra sötét árnyékot vetnek a hatalmi játszmák és politikai támadások. Kepes András Világképe, nemcsak a nyomatott könyvek között volt sikeres, az e-könyvek között is a negyedik helyet szerezte meg.

Szabó T. Anna Törésteszt című alkotása az ötödik, a novelláskötet a nő és férfi kapcsolat buktatóit, játszmáit, kérdéseit járja körül. A kötet szívszorító kórképet ad a párkapcsolatok hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről. Tízedik a listán a tavaly a Könyvesblog által az év legjobb könyvének kikiáltott Bolaño kötet, a 2666.

Bookline nyomtatott Top50 lista

Miért tűnnek el a nők a kapcsolataikban?

"Nincs test" - így kezdődik Szabó T. Anna első novelláskötetének első novellája, az , ami dühös-lendületes szövegfolyamával finoman vezet át minket a szerző versvilágából lírai szociohorrorjába. A Törésteszt 49 üvöltés, néha fájdalmas, néha szerelmes, sokszor dühös, többször magányos vagy reménytelen, jó részt nők üvöltenek (ritkán férfiak), akik a gyereknevelés, a munka és a férj mellett vagy teljesen egyedülállóként követelik a saját életüket.

 

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Kepes András

Világkép

Libri Könyvkiadó

1

83

2

J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany

Harry Potter és az elátkozott gyermek

Animus Kiadó

-1

67

3

Keri Smith

Nyírd ki ezt a naplót

Maxim Könyvkiadó

1

182

4

Nyáry Krisztián

Festői szerelmek

Corvina Kiadó

-1

53

5

Müller Péter

Aranyfonál

Rivaldafény Kiadó

8

75

6

Jakupcsek Gabriella

Megúszhatatlan

Jaffa Kiadó

1

52

7

Fábián Janka

Az utolsó boszorkány lánya

LIBRI KÖNYVKIADÓ KFT.

-1

58

8

Ugron Zsolna

Hollóasszony

Libri Könyvkiadó

0

58

9

Stephenie Meyer

A Vegyész

Agave Könyvek

-4

53

10

Borbás Marcsi

Édes békeidők

StratComm Kft.

16

36

11

Keri Smith

Nyírd ki ezt a naplót Mindenhol

Maxim Könyvkiadó

-1

95

12

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 11. - Dupla para

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

6

40

13

Sebestyén Balázs, Tóth Gábor

E-mentes övezet

Pilis-Vet Bt.

21

35

14

Homonnay Gergely

Puszi, Erzsi!

Libri Könyvkiadó

-5

56

15

Paulo Coelho

A kém

Athenaeum Kiadó

-4

85

16

Paula Hawkins

A lány a vonaton

XXI. Század Kiadó Kft.

11

613

17

Marie Kondo

Tiszta öröm

Bookline Könyvek

5

77

18

Buda László

Mit üzen a lelked?

Kulcslyuk Kiadó

új

23

19

Lakatos Levente

Szigor II. kötet

Libri Könyvkiadó

17

35

20

Debreczeni József

A "szürke dominanciás"

De.hu Kft.

új

29

21

Vujity Tvrtko

Túl minden határon

Pokoli-Angyali Kiadó Kft.

új

24

22

Tittel Kinga

Mesélő Budapest

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

23

23

Beck Andrea

A Titoktündér

Beck & Partners Mi. Kft.

-6

107

24

J. K. Rowling

Bogar bárd meséi

Animus Kiadó

-8

59

25

Christina Braun

Nyírd ki csajosan

Maxim Könyvkiadó

10

48

26

Ljudmila Ulickaja

Jákob lajtorjája

Magvető Könyvkiadó

-5

65

27

Paula Hawkins

A lány a vonaton - filmes borítóval

21. Század Kiadó

30

90

28

Ted Chiang

Érkezés - Életed története és más novellák

Agave Könyvek

-13

48

29

J. M. Gottman, Nan Silver

A jól működő házasság 7 alapelve

Kulcslyuk Kiadó

új

25

30

Ransom Riggs

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Kossuth Kiadó

-1

103

31

Donna Tartt

Az Aranypinty

Park Kiadó

12

44

32

Mark Frost

Twin Peaks titkos története

Athenaeum Kiadó

-4

64

33

Fábián Janka

Koszorúfonat

Libri Könyvkiadó

13

52

34

Leslie L. Lawrence

A kútba rejtett szobor kolostora I-II.

Studium Plusz Könyvkiadó

-9

44

35

Fábián Janka

Az utolsó boszorkány történetei

Libri Könyvkiadó

7

57

36

Jamie Oliver

Minden napra superfood

Park Kiadó

új

17

37

Berg Judit

Rumini

Pozsonyi Pagony

1

199

38

Vámos Miklós

Hattyúk dala

Európa Könyvkiadó

-15

76

39

Vrábel Krisztina, Koszta Ágnes, Dr. Töllösy Judit

160 grammos szénhidrátdiéta

Central Médiacsoport Zrt.

új

28

40

Matt Haig

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

18

41

Bartos Erika

Bogyó és Babóca karácsonya

Pozsonyi Pagony

-11

56

42

Fördős Zé

83 kedvenc magyar receptem

Lunchbox Produkciós Kft.

-11

60

43

Vavyan Fable

Válós regény - Puha kötés

Fabyen Kiadó

-31

73

44

Kondor Vilmos

Szélhámos Budapest

Libri Könyvkiadó

7

73

45

Jodi Ellen Malpas

A védelmező

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

-6

35

46

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Árnyékban éles fény vagy

Jaffa Kiadó

új

19

47

Berg Judit

Lengemesék IV. - A Nádtenger télen

Central Médiacsoport Zrt.

-23

42

48

J. K. Rowling

Harry Potter és a Bölcsek Köve

Animus Kiadó

8

47

49

Palya Bea

Nappali dalok + CD zenés játékokkal

Bookline Könyvek

-35

55

50

Lapzárta

Noran Libro Kiadó

új

16Bookline e-könyv Top10 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Lakatos Levente

Átszakadó vágyak - Szigor 6.

Lakatos Levente

új

27

2

Lakatos Levente

Felhasadó sebek - Szigor 5.

Lakatos Levente

1

36

3

Lakatos Levente

Meghasonult álmok - Szigor 7.

Lakatos Levente

új

21

4

Kepes András

Világkép

Libri Kiadó

-3

79

5

Szabó T. Anna

Törésteszt

Magvető

8

59

6

Paula Hawkins

A lány a vonaton

21. Század Kiadó

-1

210

7

Lakatos Levente

Megrepedt álarc - Szigor 1.

Lakatos Levente

új

29

8

Zoltán Gábor

Orgia

Kalligram Kiadó

-6

88

9

Krasznahorkai László

Báró Wenckheim hazatér

Magvető

új

16

10

Roberto Bolaño

2666

Jelenkor

új

14

11

Borsa Brown

Az arab lánya 1. - Szenvedély Kelet és Nyugat közt

Álomgyár Kiadó

új

17

12

Fábián Janka

Az utolsó boszorkány lánya

Libri Kiadó

2

46

13

Jodi Ellen Malpas

A védelmező

Művelt Nép Könyvkiadó

új

26

14

Karl Ove Knausgard

Halál - Harcom 1.

Magvető

új

1

15

Jussi Adler-Olsen

Más bőrében

Animus Kiadó

-7

85

 

(x)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.