Bookline top 50: Bödőcs íróparódiái az élen

.konyvesblog. | 2017. október 11. |

A Bookline szeptemberi sikerlistáján több mint 32 új könyv szerepel, főként szépirodalom, szórakoztató irodalom és versek kerültek bele a kosárba. A nagy nevettető Bödőcs Tibor lett az első a nyomtatott és az e-könyvek között is, a második helyre Ken Follett Tűzoszlopa került, és Stephen King talán legfélelmetesebb és legizgalmasabb regénye szerezte meg a dobogó harmadik helyét.

Első helyre került a nyomtatott és az e-könyvek listáján is Búcsúszentlászló első számú poéngyárosa, aki másfél évtizeden keresztül élt köztünk rejtőzködő íróként, első kötetének megszületése pedig csak a véletlennek, némi sült szalonnának, Cserna-Szabó Andrásnak, és nem utolsósorban Hamvas Bélának köszönhető. Bödőcs Tibor első könyve, az Addig se iszik, ugyanis zseniális paródiakötet, benne Karinthy Frigyes legpihentebb pillanatait megidéző stílusgyakorlatokkal, és irigylésre méltóan elegáns névsorral: Móricztól kezdve Hemingwayen át Bodor Ádámig, Jászberényi Sándorig.

Bödőcs Tibor felszabadította a bölcsészpornót

Sokféle könyvet olvastunk már standuposoktól, de egy sem mutatott túl azon, hogy az alapvetően performatív szórakoztató műfajt igyekezzenek prózára leképezni. A nyelv és a szöveg működése teljesen más egy könyvbe zárva, hiszen eltűnik mögüle a történetmesélő és mindenféle gesztus, showelem, csak a...

Második helyen A tűzoszlop, Ken Follett Kingsbridge-trilógiájának zárókötete áll, amelyben Stuart Mária és Tudor Erzsébet árulásokkal, kémekkel és összeesküvésekkel megvívott háborújába röpít vissza minket a szerző - az új helyszínek és karakterek mellett a sorozat első részében szereplő katedrális is újra főszerephez jut.

Stephen King kivételesen gazdag életművének több csúcspontja is van, ám egyvalamiben minden kritikusa és rajongója egyetért: a szeptemberben harmadik helyezettként végző Az mind közül a legrémisztőbb. A szeptemberben világszerte nézettségi rekordot döntő mozifilm eredetije korhatáros megkötések és filmipari kompromisszumok nélkül mutatja be a Derry csatornarendszerében bujkáló vérszomjas bohócot, és vele szembeszálló Vesztesek Klubjának helyenként szó szerint szívbemarkoló történetét.

A szépirodalmi művek mindig ott találhatók a legkeresettebb könyvek között. Grecsó Krisztián Harminc év napsütése a szerző első tárcanovella-gyűjteménye, amelyben a tőle megszokott eleganciával lehel életet múltunk hol elfelejtett, hol már megszépült alakjaiba és helyszíneibe.

Závada Péter: Könnyen megunom a szövegeimet

Két hete jelent meg a Roncs szélárnyékban, Závada Péter harmadik verseskötete, ami az eddigi személyesebb témákkal szemben az általánosabb önmagunkba zártságot írja meg tenger-hangulattal, hullámzással és sok színházi utalással. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könnyvvásáron a kötetről kérdezzük majd a...

Závada Péter generációja legsokoldalúbb szerzője, aki slammerként, dalszerzőként, rapperként, drámaíróként, és nem utolsó sorban költőként is folyamatosan alakítja és színesíti Budapest kulturális térképét. Szeptemberben megjelent harmadik verseskötetével, ami a Roncs szélárnyékban címet viseli, az ő a mind érettebbé váló, váratlan gondolattársításokkal teli lírai világába tehet utazást az olvasó.

Mészöly Miklós és Polcz Alaine a XX. századi magyar irodalom megkerülhetetlen párosa, akiknek életműve felbecsülhetetlen hatással volt és van írók egész nemzedékére. A bilincs a szabadság legyen című hiánypótló kötetben ötvenhárom éven át tartó, korántsem mindig felhőtlen közös életük boldog és keserű pillanatait ismerhetjük meg, már-már zavarba ejtő közelségből.

Margaret Atwood A Szolgálólány meséjének a sikere töretlen, megjelenése óta a sikerlista szereplője. A kötet orwelli ihletésű jövőjében a nők alávetetten és kisemmizetten élik mindennapjaikat. A regényt megjelenését követően Booker-díjra jelölték, 1987-ben elnyerte a rangos, sci-fiknek kijáró Arthur C. Clarke- díjat, idén pedig nagy sikerrel mutatták be a belőle készült sorozatot.

A Szolgálólány meséjében Atwood a valóságot írta meg

A megváltozott médiafogyasztási szokásoknak, a nosztalgiára való hajlamnak, és a mindenkori politika kultúrára gyakorolt hatásának köszönhetően mostanában rengeteg szó esik arról, mennyire fontos/félreérthető/vallásgyalázó/férfigyűlölő könyv A Szolgálólány meséje, de arról, hogy Margaret Atwood harminc éve megjelent, sokadik virágkorát élő klasszikusa mennyire jó regény, már alig valami.

A szórakoztató irodalom legsikeresebb szerzői közül az őszi Bookline Top50-ből sem hiányozhat Paula Hawkins második, A víz mélyén című regénye. A női lélek és az emberi ösztön mélyére hatoló, boszorkányüldözéseket megidéző sztori ezúttal sem okoz csalódást. Nicola Yoon Minden, minden címmel megjelent regényének főhőse egy ritka betegségben szenvedő fiatal lány, akinek szerelmi története mind könyvben, mind filmen a közönség kedvence lett.

Náray Tamás önéletrajzi ihletésű könyvében, Az utolsó reggel Párizsban első részében indul időutazásra, hogy hőse, Dárnay Dávid sorsán keresztül fesse fel élete legnagyobb küzdelmeit és győzelmeit.

A mindig sikeres gyerekkönyvek közül néhány egészen különleges alkotást emelünk ki: Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című könyve gyereknyelven szól az univerzum legösszetettebb kérdéseiről. Boldizsár Ildikó könyve, a Mesék a felnőtté válásról pedig meseterápiás történeteivel a kamasz- és felnőttkor határán álló fiúknak és lányoknak segít a változás feldolgozásban, és elfogadtatni velük a felnőtté válás elkerülhetetlen csapdáit és szépségeit.

Boldizsár Ildikó: A mese minden szereplője te vagy

Fotó: Valuska Gábor Ha meséről van szó, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a mese csak gyerekeknek szólhat, ellenben az általad szerkesztett és írt könyvekből a mesének egy teljesen más vetülete rajzolódik ki. Grimm óta tudjuk, hogy a mese eredetileg felnőtt műfaj, de szerinted mikor kopott ki a mi életünkből a mese?

A legsikeresebb e-könyvek között Bödőcs Tibor után közvetlenül David Lagercrantz Mint az árnyék című regénye szerepel, ami a méltán híres skandináv krimik hagyományát folytatja. Harmadik legolvasottabb e-könyv pedig Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt Méltatlanok című alkotása, amely egy svéd kisváros iskolájában holtan talált valóságshow-sztár körül bonyolódó történetet mutat be.

A mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A program 2017. augusztusától már a Libri könyvesboltokban is bemutatja a program által ajánlott gyerekkönyveket. Szerencsére sokan és sokat olvasunk gyerekeinknek, ezért is nagy segítség, hogy a Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást. Az október hónap kiemelt könyve a kamaszoknak szóló, rád talál kategória matricáját kiérdemlő Percy Jackson és a görög istenek című könyv lett.

Szívünk rajta 2017 október - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó

Szerző

Cím

Kategória

Könyvmoly képző kiadó

Rick Riordan

Percy Jackson és a görög istenek

Rád Talál

Typotex Kiadó

G.V. Szapgir, L.A. Levinova

Pipacska és Kockapaci kalandjai – Vidám matematika II.

Fejleszt

Könyvmoly képző kiadó

On Sai

Esővágy

Rád talál

 

Bookline nyomtatott Top50 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Bödőcs Tibor

Addig se iszik

Helikon Kiadó

új

21

2

Ken Follett

A tűzoszlop

Gabo Kiadó

új

18

3

Stephen King

AZ

Európa Könyvkiadó

új

24

4

David Lagercrantz

Mint az árnyék

Animus Kiadó

új

22

5

Paulo Coelho

Az Ötödik Hegy

Athenaeum Kiadó

új

25

6

Dr. Bagdy Emőke; Kádár Annamária; Buda László; Pál Ferenc

Fejben dől el?

Kulcslyuk Kiadó

-5

100

7

Andrew Morton

Diana igaz története - saját szavaival

Gabo Kiadó

új

25

8

Magyar Tudományos Akadémia

A magyar helyesírás szabályai   

Akadémiai Kiadó

-2

60

9

Meik Wiking

Hygge

Kossuth Kiadó

0

149

10

Bosnyák Viktória

A sirály a király?

Móra Könyvkiadó

33

106

11

Vadadi Adrienn

Leszel a padtársam?

Pozsonyi Pagony

-3

53

12

Rhys Bowen

Holttest a fürdőkádban

Lettero Kiadó

új

26

13

Moldova György

Kegyelemkenyér 2.

Urbis Könyvkiadó

új

29

14

Grecsó Krisztián

Harminc év napsütés

Magvető Könyvkiadó

új

9

15

Mészöly Miklós, Polcz Alaine

A bilincs a szabadság legyen

Jelenkor Kiadó

új

11

16

Berg Judit

Rumini

Pozsonyi Pagony

8

52

17

Molnár Ferenc

A Pál utcai fiúk

Móra Könyvkiadó

43

102

18

Ken Follett

Az idők végezetéig

Gabo Kiadó

új

26

19

Polgár Judit

Kalandozás a sakktáblán - 4 éves kortól

Bookline Könyvek

új

19

20

Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Méltatlanok

Animus Kiadó

új

25

21

Linnea Dunne

Lagom

Kossuth Kiadó

-11

53

22

Margaret Atwood

A Szolgálólány meséje

Jelenkor Kiadó

-20

140

23

Szabó Péter

Állj félre a saját utadból!

Magánkiadás

-16

636

24

Szentesi Éva

Kardos Margit disszidál

Athenaeum Kiadó

új

9

25

Michelle Frances

A barátnő

21. Század Kiadó

20

34

26

Julian Fellowes

Belgravia

General Press Kiadó

új

18

27

Lorna Byrne

Angyali érintés

Central Médiacsoport Zrt.

új

10

28

Moldova György

Kegyelemkenyér 1.

Urbis Könyvkiadó

új

30

29

Thomas Cullinan

Csábítás

Athenaeum Kiadó

új

23

30

John le Carré

A kémek öröksége

Agave Könyvek

új

17

31

Paula Hawkins

A víz mélyén

21. Század Kiadó

-20

150

32

Farkas Róbert

Első könyvem az univerzumról

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

15

33

Nicola Yoon

Minden, minden

Gabo Kiadó

új

30

34

Csájiné Knézics Anikó

A sirály a király?

Móra Könyvkiadó

új

16

35

Gillian McAllister

Bármit, csak ne az igazat

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

-23

46

36

Danielle Steel

Vad víz

MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.

új

8

37

Závada Péter

Roncs szélárnyékban

Jelenkor Kiadó

új

14

38

Robert Lawson

A lélek útja

Trivium Kiadó

-24

63

39

Marie Kondo

Rend a lelke mindennek

Kiskapu Kft.

-9

54

40

Tony Wolf

Mesél az erdő - Az állatokról

Manó Könyvek

új

10

41

Jodi Ellen Malpas

Ez vagyok

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

új

10

42

Steve Berry

A tizennegyedik gyarmat

Gabo Kiadó

-37

75

43

Náray Tamás

Az utolsó reggel Párizsban

Libri Könyvkiadó

új

26

44

Hal R. Varian

Mikroökonómia középfokon

Akadémiai Kiadó

új

12

45

Guillaume Musso

Holnap

Park Kiadó

új

8

46

Boldizsár Ildikó

Mesék a felnőtté válásról

Jelenkor Kiadó

új

3

47

Nicola Yoon

Minden, minden

Gabo Kiadó

-43

144

48

Maklári Tamás

Német nyelvtani ABC gyakorlatokkal

Studium Bt.

új

12

49

Tersánszky Józsi Jenő

Misi Mókus kalandjai

Holnap Kiadó

-30

99

50

Cecelia Ahern

A Tökéletes

Athenaeum Kiadó

új

24

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.