Hallgasd meg Bob Dylan Nobel-beszédét!

.konyvesblog. | 2017. június 06. |

Bob Dylan nagyjából az utolsó pillanatban eljuttatta a Svéd Akadémiához a Nobel-előadását. Utóbbi feltétele volt annak, hogy átvehesse a díjjal járó 8 millió svéd korona (253 millió forint) pénzjutalmat.

"Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést. Itt most megpróbálom kifejteni, mire is jutottam" - indítja előadását a 75 éves énekes-dalszerző. A június 4-én, Los Angelesben rögzített felvételen Dylan beszélt egyebek között irodalmi inspirációiról is, példaként említve a Moby Dicket, a Nyugaton a helyzet változatlant és az Odüsszeiát, hozzátéve, hogy ezeknek a könyveknek a témái szándékosan vagy öntudatlanul beépültek a dalaiba.

Bob Dylan az előadásában - talán a korábbi kritikákra is válaszul - kifejtette, hogy a dalszerző, a költő, a színdarabíró és a mesélő tevékenységét hasonlónak tartja, igaz, a dalokat énekelni, nem pedig olvasni kell. Ugyanakkor szerinte Shakespeare színdarabjait is arra írták, hogy színpadokon adják elő őket. Dylan reményét fejezte ki, hogy sokan meghallgatják majd a szövegeit akár koncerten, akár felvételen, majd megint Homérosz idézte, aki az Odüsszeia nyitósorában a múzsát hívta segítségül (Sing in me, oh Muse, and through me tell the story - Férfiuról szólj nékem, Múzsa (Devecseri Gábor fordítása)).

Dylannek a Nobel-díj szabályzata szerint a december 10-i gálától számítva hat hónapja volt arra, hogy valamilyen formában megtartsa témába vágó előadását a díjjal járó pénzjutalom átadásának feltételeként. Az énekes-dalszerző több hónapos késéssel, április 1-jén, egy svédországi turnéja alkalmával, szűk körben vette át az elismerést. A zsűri indoklása szerint Bob Dylan új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Forrás: MTI, Rolling Stone

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.