Hírek 2009 salinger

Betiltották a Zabhegyező folytatását az Egyesült Államokban

p.e | 2009. július 03. |

J. D. Salinger megnyerte azt a szerzői jogi pert, amit egy hónapja indított a Zabhegyező folytatásának írója ellen. A szerdán meghozott bírósági döntés értelmében a könyv nem jelenhet meg az Egyesült Államokban.

Fredrik Colting, svéd író, 60 Years Later: Coming Through the Rye című regényében a 76 éves Mr C-t szökteti meg az öregek otthonából. Mr C úgy rója New York utcáit, akárcsak Holden Caulfield a Zabhegyezőben. "Eléggé hasonlít az első könyvre, amelyben végigkószál a városon, leás önmagába és a múltjába. Ő még mindig Holden Caulfield, akinek sajátos rálátása van a dolgokra. Belefáradt, és csalódott ebben az átkozott világban." - nyilatkozta májusban Colting a Guardiannek.

Salinger ügyvédei lopással vádolták Coltingot, míg annak védelme azzal érvelt a tárgyaláson, hogy a könyv csupán az eredeti paródiája, egy irodalmi kritika. Colting állítása szerint, Caulfield karakterét kritikai szemszögből kívánta megvizsgálni. Érvelése azonban gyenge lábakon állt a bíróság előtt, és igazát nem tudta bizonyítani. Deborah Batts bírónő szerint, azon túl hogy a regény mind anyagát, mind stílusát tekintve sokat kölcsönzött a Zabhegyezőből, Colting a per előtt még egyáltalán nem úgy állította be a könyvét, mintha a Zabhegyező paródiája vagy kritikája lenne. Mr C-nek nagyon hasonló, vagy épp Caulfieldéval megegyező gondolatai, emlékei és jellemvonásai vannak, gyakran használja pontosan ugyanazt a nyelvezetet, vagy attól csak kissé eltérőt. Batts szerint Colting munkája aligha nevezhető parodikusnak, csak mert az ő történetében a társadalom és a karakterek megöregedtek.

Colting emailben reagált a történtekre a New York Times-nak. Bár a bíróság döntése lesújtotta, és egy pillanatig sem gondolta volna, hogy az Egyesült Államokban előfordulhat olyasmi hogy egy könyvet betiltanak, mégsem fogja annyiban hagyni a dolgot, és az ítélet ellen fellebbezni fog.