Hírek per 2009 salinger

J.D. Salinger perli a Zabhegyező folytatóját

p.e | 2009. június 04. |

J. D. Salinger már 34 éve nem publikált semmit, és teljesen visszavonult a nyilvánosságtól, de azért időről időre hallani róla. Ha mást nem, legalább annyit, hogy épp kit perel. Most egy olyan íróra került sor, aki nem átallott megírni a Zabhegyező folytatását, annak ellenére, hogy ehhez Salinger nem járult hozzá. Salinger nem csak a könyv íróját, de a kiadót és a terjesztőt is perli. A manhattani bíróságra benyújtott kereset célja, hogy megakadályozzák a könyv piaci forgalomba kerülését. Nagy Britanniában eredetileg idén nyárra, az Egyesült Államokban pedig őszre tervezték a regény megjelentetését.

A 60 Years Later: Coming Through the Rye című regény szerzőjének kilétét egyelőre homály fedi. A John David California álnevet használó író, állítólag Svédországban él, a valódi nevét pedig nem hajlandó elárulni. California május közepén még kendőzetlenül bevallotta a Guardiannek, hogy Salinger Zabhegyezőjéhez nyúlt hozzá. Elmondása szerint az hajtotta a történet folytatására, hogy mindig is kíváncsi volt rá, mi fog történni a főszereplővel, Holden Caulfielddal. California szerint Caulfield többet érdemel, mint az a 16 év, amit Salinger kimért neki. Még azt is hozzátette, hogy igyekezett tisztelettel viseltetni mind Caulfield, mind Salinger személye iránt, hiszen mindketten valóságos amerikai ikonok. California ekkor még remélte, hogy ha Salinger nem is fog repesni a folytatásért, de azért meg lesz elégedve a munkájával. Azon túl, hogy a könyvet Salingernek ajánlotta, még bele is írta a regénybe. A Zabhegyező írója, a szerepe szerint azon hezitál, hogy folytassa-e Caulfield történetét.

Salinger egyszer úgy nyilatkozott, hogy: "Nincs többé Holden Caulfield. Olvassák el újra a könyvet! Holden Caulfield csak az idő egy kimerevített pontján létezik." Ehhez az állásponthoz pedig Salinger azóta is tartja magát, és vadul védelmezi a szellemi tulajdonát. 2003-ban a BBC-t akadályozta meg abban, hogy a Zabhegyezőből televíziós produkciót készítsen, de ahhoz sem járult hozzá, hogy Steven Spielberg és Harvey Weinstein megszerezze a regény megfilmesítéséhez szükséges jogokat. Salinger ügyvédei szerint a Zabhegyező folytatására, illetve Holden Caulfield karakterének felhasználására csak Salingernek van joga. California könyve pedig nem paródia, nem kommentálja, vagy kritizálja az eredeti szöveget, viszont számtalan hasonlóságot mutat mind a történet, mind a nyelvezet tekintetében. "Egész egyszerűen lopás" - állítják az ügyvédek.

California a botrány kirobbanása óta már óvatosabban nyilatkozik. A Telegraphnak már a következőképpen tálalta az esetet: "Számomra ez egy öregember története. Szerelmi történet, egy történet egy íróról és a regényalakjáról. (...) Nem állt szándékomban Salingernek gondot okozni." A jogi lépést ugyanakkor kissé hibbant tettnek titulálta. Azzal védekezik, hogy Salinger a karakterek neveivel ugyan rendelkezhet, de a stílussal és a perspektívával már nem.