Hírek hemingway

Az interneten kutathatók a feljegyzések Hemingway gyermekkoráról

.konyvesblog. | 2013. július 24. |

A bostoni John. F. Kennedy Elnöki Könyvtár vasárnaptól elérhetővé teszi az interneten a világhírű író, Ernest Hemingway gyermekkoráról készült feljegyzéseket, fotókat, leveleket, amelyek túlnyomó részét eddig csupán néhány kutató láthatta.

Grace Hall Hemingway, az író édesanyja fia születése napjától öt bőrkötéses füzetben örökítette meg gyermeke életét egészen a középiskola befejezéséig.

Susan Wrynn, a bostoni könyvtár Hemingway-gyűjteményének kurátora elmondta, hogy először válik nyilvánosan kutathatóvá az anyag. A törékeny, bőrkötéses füzeteket eddig mintegy négy évtizeden át egy sötét pincében őrizték, hogy óvják a széteséstől.

"Ez egy nagyon gazdag forrás mindenkinek, aki meg akarja ismerni az író életének ezen szakaszát" - hangoztatta Sean Hemingway, az író unokája az AP amerikai hírügynökségnek.

Sandra Spanier, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora elmondta, hogy az író édesanyja részletesen dokumentálta fia mindennapjait egészen 18 éves koráig. Feljegyezte, hogyan sütött a Nap és énekeltek a vörösbegyek, amikor 1899. július 21-én fia megszületett. Van egy leírás arról, amikor az alig hároméves Ernest elmondja anyjának, hogy lerajzolta a morajló tengert. Ötéves korában Hemingway háborús karikatúrákat gyűjtött, és nagyra értékelte a bátor karaktereket. "Szereti a nagy amerikaiakról szóló történeteket" - írta édesanyja.

A könyvekben rengeteg családi fotó van a Hemingway család Oak Park-i (Chicago külvárosa) otthonából és michigani nyaralójukból. Megtalálhatók benne a gyermek Hemingwaynek, illetve az által írt levelek, kisebb jegyzetek, mint például egy megbánó feljegyzést arról, hogy meggyónta rossz viselkedését a templomban. "Holnap jó magaviseletű leszek" - ígérte a 13 éves fiú.

A füzetekben ott vannak az író gyermekkori festményei, feljegyzések arról, hogy csellón játszik, bokszolni kezd. A füzetek annak a gyűjteménynek a részét képezik, amelyet Hemingway harmadik felesége, Mary ajándékozott a JFK Könyvtárnak és Múzeumnak az író 1961. évi öngyilkossága után.

A bostoni Kennedy-könyvtár hatalmas Hemingway-gyűjteménnyel rendelkezik: több mint százezer oldalnyi kézirattal, és tízezer fotóval, mivel annak idején Jacqueline Kennedy segítséget nyújtott az örökség egy részének az elhelyezéséhez. Az író felesége, Mary Welsh Hemingway 1961-ben, az író halála után visszatért Kubába, abban bízva, hogy visszaviheti a Hemingway-hagyatékot az Egyesült Államokba. Egy kishajónyi anyaggal tért vissza az Államokba, ahol néhány, általa túlságosan bizalmasnak ítélt dokumentumot elégetett, ám az író több ezer kötetnyi könyvtára és más anyag a Havanna közeli Finca Vigíában - ahol Hemingway életének utolsó két évtizedét töltötte - maradt.
(MTI)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!