Az időutazás egyelőre nem ér véget

Az időutazás egyelőre nem ér véget

.konyvesblog. | 2018. június 10. |

idofutar.jpg

Fotók: Valuska Gábor, Posztós János

Szombaton a Margón mutatták be az Időfutár-sorozat legújabb, hetedik részét; a szerzőkkel, Gimesi Dórával, Jeli Viktóriával, Vészits Andreával és Tasnádi Istvánnal Tarr Ferenc ceremóniamester beszélgetett.

Először egy gyors közvélemény-kutatásban vehettek részt az olvasók, melyből kiderült, hogy kinek melyik a kedvenc kora és szereplője, majd a kérdések következtek. Az első természetesen az alapötletet boncolgatta, a szerzők pedig felidézték, hogy a hangjáték megírásakor az az egy kérés érkezett feléjük, hogy írhatnak bármit, csak a Facebook legyen benne. Az így kapott szabadság miatt sokat gondolkoztak a zsáneren, a fő témán, és végül az időutazás mellett döntöttek. Több szempontból is hálás volt a választásuk, hiszen így ők maguk is elmélyedhettek egy-egy történeti korban, valamint az időutazások miatt a cselekményben is folyamatosak lettek a találkozások és a búcsúzások.

tasnadimargo.jpg

A rajongók több kulisszatitkot is megtudhattak az írás folyamatáról. Az egyik legnagyobb kihívás számukra az volt, amikor a gyártás (azaz a hangfelvétel) és az írás folyamata időhiány miatt összecsúszott. Végül egy örök sérelem is napfényre került, az egyik szerző ugyanis elárulta, hogy Szabikát szerette volna kutyává változtatni, de ezt az ötletét a társai nem díjazták.

Eredetileg a hatodik lett volna a befejező rész, ezzel kapcsolatban pedig többen gondolták azt, hogy végre egy olyan sorozat született, ahol a legtöbb szálat elvarrták. Ennek ellenére az igazi rajongók várták az újabb kalandokat. Tasnádi Istvánt például vízitúrás gyerekek két hétig megállás nélkül faggatták, hogy további információkat szedjenek ki belőle a sztorival kapcsolatban. Végül a kiadó kérésére írták meg az új részt, és így a táborban már csak bizonyos karakterek miatt kell majd aggódni. Az olvasók viszont megnyugodhatnak, mivel lesz nyolcadik és nagy valószínűséggel kilencedik rész is, de a fennmaradó időre ajánlottak nekik pár könyvet (például Verne regényeit) és filmet (például a Vissza a jövőben-sorozatot), melyekkel enyhíthetik a kalandvágyukat.

idofutar3.jpg

Az olvasók a bemutató előtt kérdéseket küldhettek be, és a válaszokból kiderült, hogy a szerzők nem akarták a sorozatot Harry Potter-esre írni, ezért választottak lány főszereplőt. Emellett azt hitték, több lesz a lány olvasójuk, de szerencsére ez az előítéletük megdőlt, és az eseményen több fiúval is találkozhattunk. Zárásként a gyerekek egy totójátékban vehettek részt, mely nem sikerült könnyűre, még az egyik szerző is megemlítette, hogy nem biztos, hogy el tudta volna találni a helyes válaszokat. Szerencsére a résztvevő rajongók közül mindenki vihetett haza a kitűzőkből és karkötőkből.

Szerző: Raposa Renáta