Az idegengyűlöletet bírálja posztumusz kötetében Günter Grass

.konyvesblog. | 2015. szeptember 02. |

Igazi búcsúkötetnek szánta utolsó könyvét Günter Grass, mely négy hónappal a Nobel-díjas szerző halála után, ezekben a napokban jelent meg Németországban. A Vonne Endlichkait műfajilag nehezen behatárolható kötet, hiszen tartalmaz verseket, prózai szövegeket is, a lapokat pedig Grass saját grafikái díszítik. Az író-költő haláláig dolgozott a könyvön, így például még ő döntött arról is, hogy milyen papírra nyomtassák, vagy milyen legyen a borítója.

Az első német értékelések a kötet humorát emelik ki, ugyanakkor legalább ilyen fontosnak tartják azt is, ahogyan a posztumusz könyv írásai a jelenre reflektálnak. Ezek közül is kiemelkedik és különösen aktuális a Fremdenfeindlich (Idegengyűlölő) című vers, melyben Grass a menekültekkel szembeni intoleranciát bírálja. A mű párhuzamot von azzal, amikor a második világháború után hazájukból kitelepített németeket ellenségesen fogadták Németországban. Közülük sokaknak vágták akkor a fejéhez, hogy menjenek vissza oda, ahonnan jöttek („Geht hin, wo ihr hergekommen seid!”), ők azonban maradtak, a felszólítás ugyanakkor napjainkra sem változott („Aber sie blieben, und eingeübt / blieb der Ruf: Haut endlich ab!"), és a most érkezők ugyancsak sokszor hasonló elutasításban részesülnek.

grass1.JPGA kötetet Grass rajzaival illusztrálták - még több képért katt ide!

A kötetben ezenkívül több politikai jellegű írás is található: a Mutti (Anyu) című vers például Angela Merkel kancellárt bírálja, aki Grass szerint „sok szóval keveset mond”, és a profitéhes lobbisták karmában vergődik. Grass rossz véleménnyel volt az internetről is, mivel szerinte az elidegeníti az embereket a való világ problémáitól. A kötet ugyanakkor sok személyes írást is tartalmaz, így például visszaemlékezéseket azokra az időkre, amikor az első verseskötete megjelent, de Grass részletesen foglalkozik az öregedéssel, így utolsó igazi fogának is szentel pár sort a könyvben.

Forrás: Guardian, Spiegel, Tagesspiegel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.