Az idegengyűlöletet bírálja posztumusz kötetében Günter Grass

.konyvesblog. | 2015. szeptember 02. |

Igazi búcsúkötetnek szánta utolsó könyvét Günter Grass, mely négy hónappal a Nobel-díjas szerző halála után, ezekben a napokban jelent meg Németországban. A Vonne Endlichkait műfajilag nehezen behatárolható kötet, hiszen tartalmaz verseket, prózai szövegeket is, a lapokat pedig Grass saját grafikái díszítik. Az író-költő haláláig dolgozott a könyvön, így például még ő döntött arról is, hogy milyen papírra nyomtassák, vagy milyen legyen a borítója.

Az első német értékelések a kötet humorát emelik ki, ugyanakkor legalább ilyen fontosnak tartják azt is, ahogyan a posztumusz könyv írásai a jelenre reflektálnak. Ezek közül is kiemelkedik és különösen aktuális a Fremdenfeindlich (Idegengyűlölő) című vers, melyben Grass a menekültekkel szembeni intoleranciát bírálja. A mű párhuzamot von azzal, amikor a második világháború után hazájukból kitelepített németeket ellenségesen fogadták Németországban. Közülük sokaknak vágták akkor a fejéhez, hogy menjenek vissza oda, ahonnan jöttek („Geht hin, wo ihr hergekommen seid!”), ők azonban maradtak, a felszólítás ugyanakkor napjainkra sem változott („Aber sie blieben, und eingeübt / blieb der Ruf: Haut endlich ab!"), és a most érkezők ugyancsak sokszor hasonló elutasításban részesülnek.

grass1.JPGA kötetet Grass rajzaival illusztrálták - még több képért katt ide!

A kötetben ezenkívül több politikai jellegű írás is található: a Mutti (Anyu) című vers például Angela Merkel kancellárt bírálja, aki Grass szerint „sok szóval keveset mond”, és a profitéhes lobbisták karmában vergődik. Grass rossz véleménnyel volt az internetről is, mivel szerinte az elidegeníti az embereket a való világ problémáitól. A kötet ugyanakkor sok személyes írást is tartalmaz, így például visszaemlékezéseket azokra az időkre, amikor az első verseskötete megjelent, de Grass részletesen foglalkozik az öregedéssel, így utolsó igazi fogának is szentel pár sort a könyvben.

Forrás: Guardian, Spiegel, Tagesspiegel