Az amerikai sikeríró nevét levették a díjról

Az amerikai sikeríró nevét levették a díjról

.konyvesblog. | 2018. június 25. |


Az Amerikai Könyvtárszövetség gyerekirodalmi részlege (ALSC) szombaton egyhangúan úgy döntött, hogy megváltoztatja az egyik, általuk adományozott díj nevét, így Laura Ingalls Wilder író neve helyett most már simán Gyerekirodalmi Örökség Díj néven fut az elismerés. A fő kifogás az volt, hogy Laura Ingalls Wilder könyveiben sztereotip módon ábrázolta az afroamerikaiakat és az őslakos amerikaiakat, ez pedig nem fér össze az ALSC alapértékeivel.

Wilder 1867-ben született, és egyik leghíresebb regénye a Kicsi ház a prérin, ami aztán később A farm, ahol élünk című sorozatot inspirálta. Wilder 1932 és 1943 között összesen nyolc regényt publikált, melyek főleg a nyugati határvidéken folyó élet mindennapjait ábrázolták. A róla elnevezett díjat 1954-ben legelőször éppen neki adományozták. Az ALSC szerint a mostani döntés nem jelenti azt, hogy Wilder könyveit ne publikálnák vagy olvasnák a jövőben, ám az irodalmi hagyatéka szerintük nagyon komplex. A regények ugyanis tele vannak olyan kifejezésekkel, melyek ma már teljesen elfogadhatatlanok.

Még életében Wilder is bocsánatot kért a meggondolatlanságáért, és módosított egy sort a Kicsi ház a prérin című regényében, mely azt állította, hogy Kansasban „nincsenek emberek, csak indiánok”. Ma már ez úgy hangzik, hogy „nincsenek telepesek, csak indiánok”.

Forrás: Guardian