Arthur C. Clarke DNS-ét kilövik az űrbe

.konyvesblog. | 2013. június 28. |

A NASA tervei szerint 2014-ben bocsátják fel az űrbe a Sunjammer nevű napvitorlást, mely nem üzemanyagot, hanem a Nap által kibocsátott fény sugárnyomását használja fel meghajtásra. A projekt Arthur C. Clarke Sunjammer (Napvitorlások) című novellájáról kapta a nevét, amely eredetileg 1964-ben jelent meg.

„A vitorla hatalmas tányérja szinte elszállni készült a kötélzetről, mintha máris a világok között suhanó szél dagasztaná”, így szól a novella kezdőmondata. Az ötven éve íródott mű szerint „az óriási vitorla kifeszült, tükörfényes ragyogófelülete diadalmasan csillogott a napfényben. (…) Elképzelni is nehéz valamit, ami ilyen finom és ekkora. És még nehezebb elképzelni, hogy ez a végtelenül finom, vékony tükör egyedül a napfény erejével kivontatja hajóját a Föld vonzásából”. (Bars Sándor fordítása)

A projektben résztvevő Space Services Holdings vezetője, Charles Chafer 1982-ben egy bécsi konferencián találkozott először Clarke-kal, akinek amúgy nagy rajongója volt. 2000-ben azután, amikor már előkészítés alatt volt a napvitorlás felküldése, megkeresték a 2001. Űrodisszeia szerzőjét, hogy olyan hajmintát kérjenek tőle, melyből DNS-t vonhatnak ki. A mintához csatolt üzenetében Clarke azt írta, adna többet is, de már neki sincs miből. Az a néhány szál haj, amit küldött, azonban elegendő volt arra, hogy a DNS-e a Sunjammerrel kikerüljön jövőre az űrbe.

Arthur C. Clarke 2008-ban kilencvenéves korában halt meg, műveinek a száma meghaladja a százat.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.