Schwarzeneggernek nőies volt a Terminátor híres mondata

.konyvesblog. | 2012. október 03. |

A cseppet sem szerény Emlékmás – Életem hihetetlen, de igaz története címmel hamarosan a magyar könyvesboltokban is elérhető lesz Arnold Schwarzenegger (testépítő, mozisztár, kormányzó, pontosabban ma már exkormányzó) önéletrajzi könyve. Az osztrák származású, de karrierjét az Egyesült Államokban megalapozó és csúcsra járató Schwarzenegger az ígéretek szerint kendőzetlen őszinteséggel mesél majd életének eddig kevésbé publikus, és időnként kínos részleteiről.

Így például arról is, hogy tizennégy éven keresztül hogyan titkolhatta el a felesége, Maria Shriver elől, hogy gyereke van a bejárónőjüktől. A könyv szerint, amikor a gyerek megszületett, Schwarzenegger azzal próbálta győzködni magát, hogy az apa nyilván a bejárónő férje, ám ahogy a fiú nőtt, a hasonlóság közte és a mozisztár között egyre nyilvánvalóbbá vált.

Ez a fajta titkolózás egyébként eléggé jellemző Schwarzeneggerre: például a feleségével lényegében az utolsó pillanatban közölte, hogy ringbe akar szállni a kaliforniai kormányzói székért, és éppen Schwarzenegger anyósa győzte meg a lányát arról, hogy a családjukban a feleségeknek ki kell állniuk a férjük mellett és támogatniuk kell őket politikai ambíciókban. Lehetett ebben némi tapasztalata, hiszen Eunice Shriver, az anyós, nem mellesleg John F. Kennedy egykori amerikai elnök testvére. Maria Shriver amúgy azt is a lapokból tudta meg, hogy a férje kormányzóként még egy ciklus erejéig hosszabbítani kíván.

Dacára annak, hogy Schwarzenegger állítása szerint számára a család jelentett mindent, a könyv szerint a színész a Vörös Szonja 1985-ös forgatása alatt viszonyt kezdett Brigitte Nielsennel, ráadásul úgy, hogy akkor már együtt élt későbbi feleségével, Maria Shriverrel. Schwarzenegger az affért úgy magyarázza, hogy Nielsennel folytatott viszonya döbbentette rá: valójában Mariát akarja elvenni feleségül. Mindenesetre Schwarzeneggernek nem ez volt az egyetlen félrelépése, hűtlenkedéseit azonban azzal magyarázta, hogy „nem tökéletes”. A színész-politikus egyébként örök optimistaként még mindig bízik abban, hogy egyszer újra egy párt alkothatnak volt feleségével, újfent bevallva, hogy még mindig szerelmes belé.

A Los Angeles Times beszámolója szerint egyébként a nagy kitárulkozás ellenére önvizsgálatnak nyoma sem látszik a könyvben. Érdekes kulisszatitkok azonban mégis kiderülhetnek belőle, például arról, hogy milyen volt a Hálaadás a Kennedy-rokonsággal vagy hogy James Cameron miért imádta az éjszakai forgatásokat. Ami a Terminátor forgatását illeti, a könyv szerint Schwarzenegger heves vitákat folytatott Cameronnal, miután a színész meg akarta győzni a rendezőt (aki egyébként másokkal együtt a forgatókönyvet is jegyezte), hogy az „I’ll be back” („Még visszatérek”) mondatot „I will be back”-nek mondhassa. Schwarzenegger szerint az első verzió túl nőiesnek hangzott, de Cameron úgy nézett rá, mint akinek elment az esze. „Nézd, csak bízz bennem, oké? Én nem mondom meg neked, hogyan játssz, te pedig nem mondod meg nekem, hogy hogyan írjak!” Végül ebben maradtak.

A CBS-nek adott interjújában Schwarzenegger azt mondta, hogy elsősorban üzletembernek tekinti magát, és kifogásolta, hogy túl sok olyan színész, író és művész van, aki a marketingre nem fordít kellő figyelmet. Pedig szerinte, függetlenül attól, hogy ki mit csinál, mivel foglalkozik az életben, nagyon-nagyon fontos, hogy az ember jól el is tudja adni magát. Ez a hozzáállás egyébként annyira nem idegen tőle, hogy egyszer, amikor kaliforniai diákok előtt tartott előadást, arra biztatta őket, hogy egyfajta brandként tekintsenek magukra, tekintet nélkül arra, hogy később milyen pályára is kívánnak lépni. Neki fiatalként az volt a víziója, hogy világbajnok legyen a testépítésben, ami – ebben bízott – megnyitja előtte az utat Amerikába. Ha pedig már megvetette a lábát, akkor a világ legjobban fizetett moziszínésze és sikeres üzletember lesz – gondolta akkor. El tudjátok képzelni, milyen abszurdnak tűnt ez a cél attól a fiútól, aki egy kis ausztriai faluban élt és még csak angolul sem beszélt? Később azonban egyre konkrétabb célokat tűzött ki maga elé, például a Mr. Universe cím elnyerését vagy azt, hogy Hollywood meghódítására induljon. Egy a Forbes-ban megjelent cikk szerint Schwarzenegger tanácsa éppen ebből áll: tegyél kis lépéseket, dolgozz mindenkinél keményebben, soha ne hallgass a kétkedőkre, bízz a képességeidben és abban, hogy el tudod érni a kitűzött célodat.

Az LA Times összességében egy olyan ember portréjaként jellemezte a könyvet, aki teljes mértékben az általa elért célok alapján határozza meg saját magát – függetlenül attól, hogy ezen célok eléréséért a körülötte élőknek mekkora árat is kell megfizetniük. A könyv egyébként nagy teret szentel Schwarzenegger testépítői karrierjének, és sok más mellett beszámol arról is, hogy 1983-ban lehetősége volt II. János Pál pápával találkozni, akivel az edzésről beszélgettek. A pápa ezek szerint minden nap hajnali ötkor kelt, hogy teljesíteni tudja a magára kiszabott penzumot. „Ha ő meg tudta csinálni, te is meg tudod” – tanácsolja olvasóinak Schwarzenegger.

Az összeállításhoz a New York Times, a Huffington Post, a USA Today, a Forbes, a New York Daily News, a Hollywood Reporter, és a Los Angeles Times (itt és itt) anyagait használtuk fel.